Продукти: (за 6 порции)
• 1 кг телешки бял дроб и сърце
• 1,5 л вода
• 1 връзка корени за супа
• 1 с.л. сол
• 1 дафинов лист
• 1 стрък майорана
• 3 зърна черен пипер
За соса:
• 2 с.л. оцет
• 2 с.л. мазнина
• 1 малка глава лук
• 1 к.ч. брашно
• 750 мл месен бульон
• 2 стръка магданоз
• 1 щипка настъргана лимонова кора
• 1 кисела краставичка
• 1-2 сардини
• оцет или лимонов сок
• горчица
За сухарените кнедли:
• 400 г твърд бял хляб
• 65 г маргарин
• 1 ч.л. сол
• 250 мл прясно мляко
• 2 яйца
• 80-100 г грис
Начин на приготвяне:
Сваряваме нарязаните на парченца корени за супа и подправките в 7-8 ч.ч. вода. Прибавяме нарязаните на едро дреболии и варим 2 часа на слаб котлон. Нарязваме сварените дреболии на по-дебели ивици. Подправяме с оцет.
Сгорещяваме мазнината и пържим до поруменяване нарязания на ситно лук. Поръсваме брашното, разбъркваме и заливаме с прецедения бульон от варенето на дреболиите. Оставяме сместа да заври и прибавяме наситнената краставичка, накъсаните на парчета сардини, ситно нарязания магданоз, настърганата лимонова кора и дреболиите. Подправяме със сол, оцет и горчица и сваляме от котлона.
Сгорещяваме маргарина и пържим до поруменяване нарязания на кубчета хляб. Поръсваме със сол и заливаме с топлото прясно мляко. Захлупваме съда и оставяме хляба добре да се напои. Прибавяме яйцата и гриса и измесваме тесто за кнедли. Оставяме го малко да престои.
С мокри ръце оформяме средно големи топки, които пускаме във вряща подсолена вода. Варим 10 мин.
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...
Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...