През студените зимни месеци една от грижите ни е да поддържаме най-подходящата въздушна влажност в стаите, където са нашите любимци. Въпреки че изискванията на отделните видове са различни, всички страдат в помещения с парно отопление, където влажността винаги е ниска. Това с особена сила важи за листно-декоративни видове с пъстри листа, като антуриум, азалея и много други. За да се избегнат нежелани състояния, се препоръчва наблизо до цветята да се оставя съд с вода за изпаряване. Още по-сигурно е растенията да се пулверизират с фина струя. Важно е водата да е мека или предварително преварена и изстудена. При това се внимава да не се мокрят цветовете. Видове с листа, осеяни в власинки, не трябва да се пулверизират.
Показателите за ниска влажност са няколко. За да установите това, наблюдавайте растенията. При едни от видовете връхчетата на листата покафеняват и се набръчкват. При други периферията на листата започва да пожълтява, а по-късно те да опадат. Най-неприятно е, когато пъпките и цветовете започнат да повяхват и да опадат.
Когато прекалите и допуснете влажността да е опасно висока, по листата започва да се развива т. нар. “брашнеста мана”. Може да се появяват воднисти гнили петна. Цветовете се покриват с плесен и загиват. За да не допуснете всичко това, регулиайте въздушната влажност в помещенията и редовно проветрявайте.
Ако някой ви каже, че трябва да засадите чесъна за консумация в зелено състояние по-късно, за да не го напада чесновата муха, не му вярвайте. Мухата ще го нападне напролет при първа възможност, без да...
Чесънът е студоустойчиво растение на късия ден, което много добре презимува при есенно и предзимно отглеждане. Броят на скилидките и средното тегло на луковиците силно си понижават, когато се засажда ...
Топкарамфилът, сполучливо наречен от народа ни и самакитка, може да остане на едно и също място повече години, но много бързо губи декоративната си стойност. Затова се отглежда като двегодишно растени...
Нарича се още висока, защото превъзхожда чувствително по размери познатите ни видове боровинки по нашите планини, и културна, защото се отглежда от човека. Нарастващият интерес към нея е лесно обясни...