Сушените праскови са рядкост на пазара, но са едни от най-трайните сушени плодове. Узрелите, но все още относително твърди праскови, първо се измиват, след което се нарязват на тънки кръгчета. Сушат се във фурни на ниска температура. Готови са тогава , когато кръгчетата могат да се огънат като гума.
Едни от най-сладките сушени плодове са смокините! При минимално 9% съдържание на захари, то може да се удвои до 18% при изсушаването им. Този процес се извършва по два начина - естествен и изкуствен. Естественото изсушаване се извършва в тави или дървени табли на сенчеста или проветриво място, но при температура над 30 градуса в слънчево и сухо време. Този вид сушене продължава най-малко 10 дни.
Вторият начин на изсушаване се провежда при автоматично регулиране на температурите и непрекъснато вентилиране. В домашни условия това става във фурната на готварската печка. Сушенето продължава 20 часа и едно денонощие. Режимът трябва да е щадящ за да се запазят вкусовите и ароматните качества на смокините. Протича на следните етапи: първите 8 часа температурата е 55 градуса; вторите се увеличава на 60-65 градуса. След това смокините се изваждат и престояват на стайна температура едно денонощие, после се доизсушават за 4 часа при температура 75 градуса. След като изсушите плодовете те вече са станали двойно по-сладки. Поставете ги в целофанова опаковка и ги съхранявайте на сухо и проветриво място.
Цъфтящите орхидеи се нуждаят от опори, за да могат цветоносите да се справят с тежестта на цветовете и да не се счупят. Тези тропически красавици обичат топлината и се чувстват добре при температура п...
Повечето любители се сещат да приготвят торопочвена смеска, когато дойде времето за сеитбата на ранните разсади. Тогава обаче се сблъскват със затруднения, породени от лошото време. Затова опитните гр...
Създаването и поддържането на мек тревен килим около дома е радост и грижа. Нерядко кадифената гладкост на моравата посърва и тогава са нужни незабавни мерки за спасяването й. Появата на мъх между т...
Аристолохията е вечнозелена лиана от семейство Aristolochiaceae, чиято родина е Бразилия. Достига височина 3-4 метра. Има здраво увивно стъбло с корковидна дървесина и сърцевидни листа с дължина около...