Сушените праскови са рядкост на пазара, но са едни от най-трайните сушени плодове. Узрелите, но все още относително твърди праскови, първо се измиват, след което се нарязват на тънки кръгчета. Сушат се във фурни на ниска температура. Готови са тогава , когато кръгчетата могат да се огънат като гума.
Едни от най-сладките сушени плодове са смокините! При минимално 9% съдържание на захари, то може да се удвои до 18% при изсушаването им. Този процес се извършва по два начина - естествен и изкуствен. Естественото изсушаване се извършва в тави или дървени табли на сенчеста или проветриво място, но при температура над 30 градуса в слънчево и сухо време. Този вид сушене продължава най-малко 10 дни.
Вторият начин на изсушаване се провежда при автоматично регулиране на температурите и непрекъснато вентилиране. В домашни условия това става във фурната на готварската печка. Сушенето продължава 20 часа и едно денонощие. Режимът трябва да е щадящ за да се запазят вкусовите и ароматните качества на смокините. Протича на следните етапи: първите 8 часа температурата е 55 градуса; вторите се увеличава на 60-65 градуса. След това смокините се изваждат и престояват на стайна температура едно денонощие, после се доизсушават за 4 часа при температура 75 градуса. След като изсушите плодовете те вече са станали двойно по-сладки. Поставете ги в целофанова опаковка и ги съхранявайте на сухо и проветриво място.
Едно от най-важните неща за американската боровинка през летните месеци е да мулчирате околостъблената чашка с почистен угнил боров тор (от борови иглички), дебелината на покривния пласт да е десетина...
Искате ли да си отгледате средноран патладжан, засейте семената за разсад през първата десетдневка на март в полутопли парници. Пресният оборски тор в парника трябва да е с дебелина 30 см и почвата въ...
Засаждането на ранните домати на открито става възможно, когато е преминала опасността от слани и почвата на дълбочина 10 см се е затоплила до около 12 градуса. Това време настъпва през втората полов...
Голите охлюви живеят във влажна среда. Обитават местата с по-голяма почвена и въздушна влажност, с по-гъста растителност, огрявани недостатъчно от слънцето. Те са многоядни, но най-често се появяват п...