Сливите държат своеобразен рекорд - интервалът между най-рано и най-късно зреещите сортове е повече от три месеца и половина. Първите джанки са готови в края на юни, късните сливи стават за прибиране през октомври. У нас съществува и един куриоз - имаме джанка, която зрее през декември.
Типичните едроплодни сортове сливи като Жилберт, Рут Герщетер могат да се консумират още в началото на юли.
В зависимост от климатичните фактори ранните е възможно да закъснеят от 10 до 18 дни, средно зреещите сортове като Стенлей - с 20 до 32 дни, а по-късните (Кюстендилска синя слива) - с 20 до 29 дни.
Хладното и влажно време забавя узряването, а сухото и топло време го ускорява. Размерът на реколтата също може да повлияе. Ако е слаба, брането е по-рано, претоварени ли се дърветата - значително по-късно. Изложението на участъка, условията на месторастенето, както и надморската височина на градината също са сред важните фактори, които оказват влияние.
Хубаво е овощарите да са наясно със сроковете на узряването на сливите, особено през есента. Защото ще могат да преценят какви овощни дръвчета да си купят, така че през четири месеца в годината да имат от този плод на трапезата си.
Нуждите на овощните растения от хранителни вещества са различни не само за отделните видове и сортове, но се изменят в зависимост от възрастта, гъстотата на засаждане, начина на поддържане на почвенат...
Правилно съхраняваните бъчви, използвани миналата година за направа на вино, сега могат да влезат веднага в употреба след закисване и опушване със сяра. Допуснали ли сте да се появи плесен, подготовка...
Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...
Настъпва най-благоприятният срок за засаждане на овощните дръвчета. Това е времето след листопада, докато температурите паднат под нулата, фиданки може да се засаждат и през пролетта, но да е преди на...