Градина » Американската боровинка не е за всеки двор

 Американската боровинка не е за всеки двор

Нарича се още висока, защото превъзхожда чувствително по размери познатите ни видове боровинки по нашите планини, и културна, защото се отглежда от човека. Нарастващият интерес към нея е лесно обясним, като се вземат предвид сравнително едрите и изключително полезни за здравето подове.
Този храст е подходящ за любителско отглеждане, но в случай че искате да го имате в двора си, трябва да се съобразите с изискванията му към почвените и климатичните условия. Най-характерното за американската боровинка е, че расте на кисели почви (рН 3,5 - 4,5), което изключва всякаква възможност да се засажда на варовити терени, дори и на почви с нормална киселинност. Като указание за висока киселинност може да ви послужи наличието на папрат в района. Освен това почвата трябва да е лека, песъклива и богата на хумус, а подпочвените води да не са на по-малко от 40 см дълбочина. Благоприятните райони за отглеждане са планинските места и предпланинските възвишения с умерен климат и повечко валежи - над 800 - 950 мм, при това колкото е възможно по- равномерно разпределени през периода от май до септември. Високите изисквания към почвената и въздушната влажност налагат да имате възможност за напояване, каквато в някои вилни райони е доста съмнителна. През зимата растенията издържат до минус 22-25 градуса. Късните мразове не им вредят, защото цъфтежът протича през май, но ранните есенни застудявания се отразяват отрицателно, ако леторастите не са успели да узреят добре. Такива благоприятни условия за културната боровинка може да се търсят от 500-600 докъм 1000 м надморска височина.

Автор: Ивана Беловска

Представяме Ви:

Мулчирайте със слама между фиданките

Междуредията на овощните градини могат да се поддържат по т.н. чимово-мулчирна система. За целта те се затревяват обикновено с многогодишни житни или със смес от житни и бобови треви, които често тряб...

Дюля с форма на ябълка

Ароматните дюли са познати отпреди хиляди години, но въпреки това тази овошка не е широко отглеждана. У нас в дворовете се срещат единични дървета от местната ябълковидна дюля, която представлява инте...

Когато ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Лятна резитба на малините

Много са любителите малинари, които посягат към ножицата едва напролет и то толкова, колкото да изрежат изсъхналите леторасти. Може би от страх да не премахнат някой, който ще им даде плод. А може би,...

Начало