Градина » Нахранете овошките с растителна пепел

 Нахранете овошките с растителна пепел

Растителната пепел е калиево-фосфорно-калциев тор: Най-голямо обаче е съдържанието на калий. Той е във вид на калиев карбонат, лесно разтворимо във вода съединение, което влияе добре на всички растения, особено върху качеството на продукцията. Пепелта превъзхожда промишлените калиеви торове и особено съдържащите хлор (калиев хлорид). Фосфорът е във вид на трикалциев фосфат и се приема добре, а калцият е като калциев карбонат. При опепеляването азотът излита във вид на елементарен азот, затова растителната пепел не съдържа азот. Тя има още магнезий, карбонати, силикати и микроелементите бор и манган. Има значение от какъв вид растение е получена. Най-богата на калий е пепелта от слънчогледови стъбла, а на калций - от широколистни видове дърва. Колкото тя е по-светлосива, толкова повече са хранителните елементи в нея.
От голямо значение е и начинът, по който се съхранява. Ако е изложена на дъжд, някои елементи се измиват. Най-добре е тя да се оставя в метални съдове. Не се препоръчва да се изхвърля на торището, объркан с пепел оборски тор губи от азота. Растителната пепел не бива да се смесва с минералните торове амониев сулфат, амониева селитра и суперфосфат. Тя може да се смеси непосредствено преди торенето с натриевата селитра, карбамида и калиевата сол. Но най-добре е да се използва самостоятелно.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Миниатюрните рози - практически съвети

• Не бързайте да презасаждате купената саксийна роза. Първо я поставете на светло място, засенчено от преките слънчеви лъчи, и я оставете да привикне към условията. • Ако розата започне да увяхва ск...

От какво се нуждае стайната тръстика

Растението Scirpus cernuus, наричано още стайна тръстика, произхожда от субтропичните региони на Средиземноморието. Това е многогодишно тревисто растение с изящни тънки листа, които, подобно на струи ...

Познавате ли английското мушкато

Английското мушкато, по-известно като налба, съществено се различава от по-популярните си събратя. Нарича се английско, защото естествената му форма е била обект на продължителна селекция в Англия, бл...

Питахая – що за плод е това?

Тези плодове носят още наименования: питая и ягодова круша. Съвременният ареал на разпространение и отглеждане обхваща практически всички страни от тропическия пояс. През последните години са получени...

Начало