Чубрицата е готова за прибиране, когато растенията са във фаза на начален цъфтеж. За повечето райони на страната това става обикновено към края на юли. Независимо дали е градинска или балканска, периодът на масов цъфтеж е по едно и също време. С прибирането не трябва да се закъснява, защото се влошава качеството. Това става като растенията се изрязват до основата на стъблото, на около 10-12 см над почвената повърхност. Изрязаните стръкове се навързват по няколко на връзки. Така приготвени се сушат окачени в проветриви помещения на сянка. При правилно прибиране и изсушаване те запазват зеленината на листата и окраската на цветовете. Влагата в тях не трябва да превишава 12%. Изсушените стръкове на градинската чубрица се оронват и се пресяват, за да се отделят листата и цветовете от стъблата. При балканската чубрица от 3,5 кг сурови стръкове се получава около 1 кг суха маса, а при градинската от 6 кг сурови – 1 кг суха маса. Съхраняват се отделно от други продукти, тъй като лесно отдават аромата си и задължително на сухо място, защото бързо поемат влага при което загубват качествата си.
От плодовите вина най-разпространено е ябълковото вино. В по-големи количества то се произвежда в северните райони на Европа и по-специално в северната част на Германия, Полша, Естония и др., където е...
С какви препарати и при кои овошки се извършва зимно пръскане и срещу какви неприятели? Зимно пръскане на овощните дървета се прави срещу неприятели, които зимуват по кората, по пъпките, по клон...
Ако все още не сте засадили декоративното зеле, можете да го направите до края на октомври, стига да имате разсад. Декоративното зеле представлява двугодишно тревисто, най-често високо до 60 см растен...
Резитбата е едно от най-специфичните и най-трудно за провеждане мероприятия, особено от любителите овощари. Когато своевременно и правилно се извършва, то може да окаже силно положително влияние върху...