Ктенанте (Ctenanthe) е многогодишно тревисто растение, което идва от Бразилия. Много е атрактивно, но трудно за отглеждане. Името му произлиза от гръцката дума гребен, защото прицветниците му (много, събрани заедно) имат остри шипчета и приличат на гребен. Дръжките на листата са изправени и разчленени. Листата са големи, целокрайни, асиметрични, овални или овално-удължени. Те са дълги около 40 см, от горната страна са с кадифена повърхност и със зелени шарки, а от долната са виолетови или винено-червени. Вечер листата се изправят. Цветчетата на ктенантето са дребни, невзрачни, бледо-лилави, но прицветниците са впечатляващи.
Отглеждане
Настанете растението на проветриво място, но без въздушни течения. Осигурете му прошарена сянка и го защитете от прякото слънце и въобще от прекалено силната светлина, защото листата му ще избледнеят. Оградете саксията с влажен торф, за да повишите въздужната влажност. Редовно пръскайте листата. Подържайте почвата влажна, като поливате с хладка филтрирана вода. През зимата ограничете поливането. През пролетта и лятото торете на всеки 2 седмици – това е важно за шарките на листата.
Ктенантето има нужда от постоянна температура между 18 и 20 градуса. Ако температурата падне под 15 градуса, листата се отпускат и стават уязвими за вредители.
Размножаване
Разделяйте растенията, когато ги пресаждате. Покрийте саксията с новото растение с полиетилен и поддържайте достатъчно топлина, докато се захване.
Проблеми
Ако листата се завиват и покафеняват, причината е ниска въздушна влажност.
Ако се появят лепкави отлагания по долната страна на листата, значи растението е нападнато от листни въшки. Изтрийте листата с влажна кърпа и напръскайте с инсектицид.
Кореново гниене по ягодата се среща навсякъде в страната. Болестта обикновено се проявява през втората година след засаждането или по-късно. Растенията изостават в развитието си. Листата им са по-дреб...
Тиквичките се отглеждат чрез засяване направо на постоянното им място или чрез предварително производство на разсад. Трябва да се има предвид, че младите растения са силно чувствителни към ниски темпе...
Ако искате да си произведете семеначета, които ще използвате за подложки при присаждането на плодни дръвчета, трябва първоначално да стратифицирате семената. Това е необходимо, за да могат да узреят с...
Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушенит...