Ктенанте (Ctenanthe) е многогодишно тревисто растение, което идва от Бразилия. Много е атрактивно, но трудно за отглеждане. Името му произлиза от гръцката дума гребен, защото прицветниците му (много, събрани заедно) имат остри шипчета и приличат на гребен. Дръжките на листата са изправени и разчленени. Листата са големи, целокрайни, асиметрични, овални или овално-удължени. Те са дълги около 40 см, от горната страна са с кадифена повърхност и със зелени шарки, а от долната са виолетови или винено-червени. Вечер листата се изправят. Цветчетата на ктенантето са дребни, невзрачни, бледо-лилави, но прицветниците са впечатляващи.
Отглеждане
Настанете растението на проветриво място, но без въздушни течения. Осигурете му прошарена сянка и го защитете от прякото слънце и въобще от прекалено силната светлина, защото листата му ще избледнеят. Оградете саксията с влажен торф, за да повишите въздужната влажност. Редовно пръскайте листата. Подържайте почвата влажна, като поливате с хладка филтрирана вода. През зимата ограничете поливането. През пролетта и лятото торете на всеки 2 седмици – това е важно за шарките на листата.
Ктенантето има нужда от постоянна температура между 18 и 20 градуса. Ако температурата падне под 15 градуса, листата се отпускат и стават уязвими за вредители.
Размножаване
Разделяйте растенията, когато ги пресаждате. Покрийте саксията с новото растение с полиетилен и поддържайте достатъчно топлина, докато се захване.
Проблеми
Ако листата се завиват и покафеняват, причината е ниска въздушна влажност.
Ако се появят лепкави отлагания по долната страна на листата, значи растението е нападнато от листни въшки. Изтрийте листата с влажна кърпа и напръскайте с инсектицид.
У нас черниците са разпространени в цялата страна като единични растения, в малки градини, предназначени за изхранване на копринената буба, като паркови и алейни дървета покрай пътища, улици, живи пле...
Този род е описан през 1753 г. и носи името на шведския ботаник Тиландз (1640-1693). Съществуват повече от 400 вида, които са разпространени от югоизточната част на САЩ до Аржентина и Чили. Тиландзият...
В наши дни органичното земеделие печели все по-голяма популярност в целия свят. Причината се крие в чистите и здравословни продукти, които предлага. За да се прави биологично земеделие обаче са необхо...
Добра хранителна среда за разсад се приготвя от равни части почва, прегорял оборски тор и чист речен, не много ситен пясък. Най-общо съотношението почва-тор-пясък е 1:1:1. Имат се предвид обемни части...