Ктенанте (Ctenanthe) е многогодишно тревисто растение, което идва от Бразилия. Много е атрактивно, но трудно за отглеждане. Името му произлиза от гръцката дума гребен, защото прицветниците му (много, събрани заедно) имат остри шипчета и приличат на гребен. Дръжките на листата са изправени и разчленени. Листата са големи, целокрайни, асиметрични, овални или овално-удължени. Те са дълги около 40 см, от горната страна са с кадифена повърхност и със зелени шарки, а от долната са виолетови или винено-червени. Вечер листата се изправят. Цветчетата на ктенантето са дребни, невзрачни, бледо-лилави, но прицветниците са впечатляващи.
Отглеждане
Настанете растението на проветриво място, но без въздушни течения. Осигурете му прошарена сянка и го защитете от прякото слънце и въобще от прекалено силната светлина, защото листата му ще избледнеят. Оградете саксията с влажен торф, за да повишите въздужната влажност. Редовно пръскайте листата. Подържайте почвата влажна, като поливате с хладка филтрирана вода. През зимата ограничете поливането. През пролетта и лятото торете на всеки 2 седмици – това е важно за шарките на листата.
Ктенантето има нужда от постоянна температура между 18 и 20 градуса. Ако температурата падне под 15 градуса, листата се отпускат и стават уязвими за вредители.
Размножаване
Разделяйте растенията, когато ги пресаждате. Покрийте саксията с новото растение с полиетилен и поддържайте достатъчно топлина, докато се захване.
Проблеми
Ако листата се завиват и покафеняват, причината е ниска въздушна влажност.
Ако се появят лепкави отлагания по долната страна на листата, значи растението е нападнато от листни въшки. Изтрийте листата с влажна кърпа и напръскайте с инсектицид.
Обикновено за подхранване на стайните растения се използват различните препарати, които се продават в цветарските магазини. Всички те са съпроводени с указания за ползването им, но не трябва да се съ...
Температури под и около нулата се очакват през следващите дни. Младите филизи, пъпки, корени на вече развиващите се в контейнери растения и изнесени навън, може силно да пострадат от измръзване. Мр...
Напоследък често се говори за почвената реакция и предпочитанията на различните растения към нея. Освен това обаче трябва да се знае и нещо много важно - плесенните гъби по-добре се развиват при рН 3-...
Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...