Гроздето на раннозреещите сортове лози е готово за консумация от 10 август до началото на септември. Като ранозреещи се отглеждат следните десертни сортове лози:
- Кардинал - американски сорт с голям грозд, с едро до много едро сферично зърно, кожицата е тъмночервена до синьо-черна. Консистенцията на зърното е хрупкава, с лек мискетов аромат при пълна зрелост. Гроздето узрява в средата на август. Сортът е склонен към изресяване при неблагоприятни метерологични условия, в резултат на което се получават рехави гроздове с неизравнени зърна. При прищипване върха на летораста преди цъфтежа на лозите се подобрява вкусът на гроздето. Сортът е чувствителен на ниски температури. Подходящ е за отглеждане при формировка Мозер и резитба с чепове.
- Марица - български сорт. Узрява около средата на август, с голям, рехав грозд, едро продълговато зърно, със средно дебела кожица, оцветена тъмно синьо. Консистенцията е хрупкава, с хармоничен вкус и слаб мискетов аромат. Сортът не е устойчив на мана и оидиум. Гроздето не се пука след узряването. Подходящ е за отглеждане при формировка стъблен Гюйо.
- Мир - български сорт. Узрява в средата на август, със средно голям грозд, с едро елипсовидно зърно. Кожицата е средно дебела, тъмночервена до синьо-черна, покрита е с восъчен налеп. Вкусът е хармоничен, топящ се, със слаб ванилен аромат. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Подходящ е за асмовидно отглеждане и формировка стъблен Гюйо.
- Брестовица - български сорт. Узрява през втората половина на август. Гроздът е средно голям, с много едро зърно с продълговато-цилиндрична форма. Кожицата му е дебела, еластична, жълтозелена до кехлибареножълта. Консистенцията е сочна, с приятен лек мискетов аромат. Сортът е склонен към изресяване, не е устойчив на оидиум и ниски температури. Подходящ е за отглеждане при формировки стъблен Гюйо, Омбрела и за асмовидно отглеждане.
Не всички растения могат лесно да се приспособят към всякакви растителни съобщества и към условията на обитание, както лешникът. А и не от всяко растение могат да се очакват толкова много форми, които...
Ранните оранжерийни домати се засаждат от края на септември. Почвата предварително трябва да се полее. След като изпръхне, се набраздява. Растенията се засаждат обикновено на разстояние 40-45 см едно ...
Работата по подготовката на розите за зимата трябва да започне по-рано, макар че през последните години климатът леко се е изменил към по-топъл и нашите рози цъфтят почти до ноември. Когато есента е...
Много са факторите, които влияят върху студоустойчивостта на лозата. Необходимо е мероприятията през вегетационният период да се провеждат навреме и качествено, за да се осигури добро узряване на пръч...