Странно е, че обикновеният шибой, който цъфти само месец-два, е толкова известен, а многогодишният му братовчед, който цъфти девет месеца в годината, се среща рядко. Еризимумът, известен у нас като боянка, е разпространен в умерените части на Европа, Азия и Северна Америка. Среща се и в България - по Берковските възвишения на Стара планина. Включен е в Червената книга като рядък вид. Еризимумът може да се отглежда като едногодишно, двугодишно и многогодишно растение. Достига височина от 15 до 75 см, листата му са удължени, бледозелени. Боянката цъфти изключително дълго – от март до ноември. Цветовете са обагрени в жълто, бяло, лилаво и виолетово, ухаят много приятно.
Отглежда се лесно
Боянката не е претенциозно растение, обича да е на слънце или лека сянка. В самото начало след засаждането се плеви около растението. Издържа на суша, не е необходимо да се полива често и предпочита леки варовити почви.
Размножаване
Размножава се чрез семена или резници. Семената за разсад се засяват в сандъчета или саксии още през февруари-март или на открито едва когато са отминали опасностите от слани. За по-голяма сигурност в студените дни се завиват. Поникналият разсад се пикира и се засажда на постоянно място на разстояние 15-20 см – в зависимост от височината на сорта. Резниците се зазасаждат в сандъче на открито през пролетта.
Основният начин за размножаване на палмите е чрез семена. При отделните видове срокът за поникване е изключително разнообразен. За едни може да е 14 дни, а за други - до 4 години. В периода от 1 до 5-...
Различни, систематично близки видове гъби (Oidium, Erysiphe) причиняват брашнеста мана по някои цветя - хортензия, циклама, хризантема, примула, бегония, делфиниум и др. Кротонът също се напада от бра...
Циклантерата (Cyclanthera pedata) принадлежи към семейство Тиквени, като родът наброява от 5 до 8 вида, разпространени в Южна и Централна Америка. Това е едно- или многогодишна тревиста лиана, която с...
Най-предпочитан от любителите градинари е средно ранният пипер. Реколтата от него се използва както пряко в кухнята през летните месеци, така и по-късно за консервиране по различни начини или за сушен...