Странно е, че обикновеният шибой, който цъфти само месец-два, е толкова известен, а многогодишният му братовчед, който цъфти девет месеца в годината, се среща рядко. Еризимумът, известен у нас като боянка, е разпространен в умерените части на Европа, Азия и Северна Америка. Среща се и в България - по Берковските възвишения на Стара планина. Включен е в Червената книга като рядък вид. Еризимумът може да се отглежда като едногодишно, двугодишно и многогодишно растение. Достига височина от 15 до 75 см, листата му са удължени, бледозелени. Боянката цъфти изключително дълго – от март до ноември. Цветовете са обагрени в жълто, бяло, лилаво и виолетово, ухаят много приятно.
Отглежда се лесно
Боянката не е претенциозно растение, обича да е на слънце или лека сянка. В самото начало след засаждането се плеви около растението. Издържа на суша, не е необходимо да се полива често и предпочита леки варовити почви.
Размножаване
Размножава се чрез семена или резници. Семената за разсад се засяват в сандъчета или саксии още през февруари-март или на открито едва когато са отминали опасностите от слани. За по-голяма сигурност в студените дни се завиват. Поникналият разсад се пикира и се засажда на постоянно място на разстояние 15-20 см – в зависимост от височината на сорта. Резниците се зазасаждат в сандъче на открито през пролетта.
Поради честите превалявания и захлаждания тази година празът боледува и според описанията на градинарите това е ръжда (Puccinia porri). По листата се образуват множество жълтеникави петна наподобяващи...
Клематисите са сравнително студоустойчиви растения и обикновено при нашите условия зимуват без проблеми. Основната опасност за тях през зимата и през ранна пролет не е студът, а преовлажняването на по...
Няма любител цветар, който да не познава изправените стъбла на гладиолата, които са обсипани с цвят. От това цвете, което в момента все още се предлага масово по специализираните магазини, може да се ...
Главестото зеле е богато на витамини и има ценни лечебни качества. През зимните месеци то е основна храна на нашия народ. Освен за приготвяне на туршии (цели глави или рязано), през последните години ...