Градина » Пазете листата на сливите от червени петна

 Пазете листата на сливите от червени петна

Това е една от най-честите болести по сливата. Причинява се от гъбичка (Polystigma rubrum), която се развива в тъканите на листата. Тя причинява появата на петна, дали името на болестта. От начало те не правят особено впечатление, защото са слабо жълтеникаво-зелени и от незапознатя се отминават. Впоследствие обаче постепенно през лятото цветът им преминава през светлооранжево до оранжево и червено. Силно нападнатите дръвчета наподобяват лумнал червен огън. Листата още с появата на бледите петна не функционират нормално и това се отразява на добива на плодове и на тяхното качество.
Болестта започва да се развива още в ранна пролет и разивитето и се подпомага много от влажното и дъждовно време в периода на цъфтежа. Пръсканията обаче в този момент не дават резултат. Моментът се определя най-точно от специализираните растително-защитни органи в съответния район. Любителят обаче може да се ориентира по появата на листенцата (уязвимите органи) след прецъфтяването. Извършват се няколко пръскания през 7 дни.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Погрижете се за обичките

За да може цъфтежът им да е обилен и непрекъснат в продължение на няколко месеца, не забравяйте навреме да отделяте увехналите цветове. Тогава растението няма да изразходва напразно сили за образуване...

Картофите трябва да са нахранени

Картофите са много взискателни към запасеността на почвата с хранителни вещества. Най-голяма нужда от хранителни вещества, картофите имат при интензивното нарастване на надземната им маса и на клубен...

След дъжд се използват системни препарати

Ако пак е паднал дъжд, веднага след него напръскайтe зеленчуците срещу мани, алтернария, сиво гниене със системни препарати. Те проникват в растенията и се придвижват със соковете им в низходяща и въз...

Засейте сусама на слънчево място

Сусамът е една от най-древните подправки и едно от първите отглеждани за семена растения. Той е бил използван още преди хилядолетия, като и досега остава една от главните високо маслени култури. Су...

Начало