Градина » Окосете ягодите, за да родят повече догодина

 Окосете ягодите, за да родят повече догодина

До към средата на юли е желателно да окосите плододавалите ягоди. Не е добре много да се бавите. Листата се премахват на височина 3-4 см над почвената повърхност. Трябва да се работи внимателно, иначе ще се повредят растежните пъпки. След това листната маса се събира и изгаря, за да се унищожи по-голяма част от вредителите. На следващата година ще имате повече и по-здрави плодове.
Ако обаче закъснеете, растенията няма да могат да възстановят листната си маса до края на лятото, ще заложат по-малко цветни пъпки и добивите ще са по-ниски. Затова на места с надморска височина над 900 м това мероприятие почти не бива да се прави.
Новите листа се формират 15-20 дни след покосяването. А някои склонни към ремонтантност сортове, какъвто е Редгаунтлет, дават значително количество плодове през есента. Важно е да се знае, обаче че не се премахват листата на едногодишни растения.
След окосяване на листата трябва да се напръскат лехите срещу ягодовия акар. Той е много опасен неприятел, смуче сок от младите току-що пораснали листа. После те се деформират, остават дребни и растенията силно закържавяват. Добивите намаляват с над 50-60 %. Плодовете стават дребни, не са вкусни. Акарът развива 6-7 поколения.
Срещу този акар може да се използва растителна настойка, приготвена от вратига. 200 грама ситно смлени растения се накисват в 10 литра вода или се смесват с 200 г минерално масло, 40 г течен сапун и 10 л вода.
Отварата се приготвя от 300 г свежа или 30 г изсушена растителна маса за 10 л вода. Ври в продължение на 30 минути. Растенията се пръскат без да се разрежда отварата или настойката.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Погрижете се за цвеклото

Салатното цвекло има широко приложение, тъй като освен кореноплодите за храна се използват и листата. То не е особено взискателна за отглеждане култура, но си има свои специфични особености. Грижите, ...

Резитба на прасковата

Всички овощни растения се нуждаят от резитба, но при прасковата тя има решаващо значение за плододаването и дълголетието. Това се дължи на някои нейни специфични особености, които съществено се отлича...

Как да приготвим шербет за растенията?

Много читатели се обръщат към редакцията с въпроса как се приготвя шербет и какви са неговите съставки. Тук ще намерите отговор на този важен за производството въпрос. Всяко земеделско домакинство ...

В южните райони баклата се сее преди зимата

Баклата е силно студоустойчива, с големи претенции към почвената и въздушната влага. Тези й качества позволяват да се засява и предзимно, най-добре в южните райони, където ще презимува успешно, рано н...

Начало