Вкоренените лозички се изваждат от вкоренилището в късна есен и до настъпването на студовете не остава много време да бъдат засадени на новото им място. Затова обикновено се налага повечето от тях да бъдат съхранявани до пролетта. Специализираните в производството на лозовов посадъчен материал фирми разполагат със специални хранилища. За любителят най-подходящото място е избеното помещение, където трябва да насипете леко влажен (10%) чист речен пясък. Лозичките се връзват в снопчета, поставят се етикети с името на сорта. Пясъкът се разстила на пода в пласт от около 10-15 см. Върху него се нареждат снопчетата, изправени или леко наклонени, но се внимава корените да бъдат разстлани. Едновременно с нареждането празните места около снопчетата се запълват с пясък на височина около 10 см.
Най-благоприятната за съхранението температра е от 2 до 6°С. Допустими са отклонения до 2°С, но не бива да се допуска понижение под нулата, защото се появава т. нар. чернилка – почерняване и загиване на кората. Грижата е предимно в поддържането на температурата. Ако тя е по-висока, през нощта трябва да се отворят вратите и прозорците, за да навлезе по-хладен въздух, а сутринта плътно да се затворят. Има ли пък опасности от понижение, трябва да затоплите. При просъхване на пясъка, периодично навлажнявайте. Изпаряващата се от пясъка влага поддържа и по-висока влажност на въздуха, а това пък предпазва откритите части на лозичките от засъхване. Не бива да се допуска и преовлажняване на въздуха, защото започват да се развиват плесени.
В практиката се налага да се съхраняват не само вкоренени лозички, но и лозови резници, които ще послужат за произвеждане на облагородени или вкоренени лозички. Съхраняват се по същия начин и при същите условия.
Ако преди година-две сте си засадили лози, през август трябва да изрежете росните корени. Разкрийте купчинките и лозичките до 2/3 от дължината им и с ножиците или с остро ножче изрежете всички корени,...
Хлорофитумът (Chlorophytum) е сред най-популярните стайни растения и това не е свързано само със свежия му и привлекателен вид. Причината е, че хлорофитумът е едно от най-лесните за отглеждане растени...
Съвлакът се нарича още поветица, повитица, свлак, телеграфче и бяла рокличка. Ботаническото наименование е Convolvulus arvensis. Той спада към групата на кореново-издънковите плевели, извънредно упори...
Сушените праскови са рядкост на пазара, но са едни от най-трайните сушени плодове. Узрелите, но все още относително твърди праскови, първо се измиват, след което се нарязват на тънки кръгчета. Сушат с...