Вкоренените лозички се изваждат от вкоренилището в късна есен и до настъпването на студовете не остава много време да бъдат засадени на новото им място. Затова обикновено се налага повечето от тях да бъдат съхранявани до пролетта. Специализираните в производството на лозовов посадъчен материал фирми разполагат със специални хранилища. За любителят най-подходящото място е избеното помещение, където трябва да насипете леко влажен (10%) чист речен пясък. Лозичките се връзват в снопчета, поставят се етикети с името на сорта. Пясъкът се разстила на пода в пласт от около 10-15 см. Върху него се нареждат снопчетата, изправени или леко наклонени, но се внимава корените да бъдат разстлани. Едновременно с нареждането празните места около снопчетата се запълват с пясък на височина около 10 см.
Най-благоприятната за съхранението температра е от 2 до 6°С. Допустими са отклонения до 2°С, но не бива да се допуска понижение под нулата, защото се появава т. нар. чернилка – почерняване и загиване на кората. Грижата е предимно в поддържането на температурата. Ако тя е по-висока, през нощта трябва да се отворят вратите и прозорците, за да навлезе по-хладен въздух, а сутринта плътно да се затворят. Има ли пък опасности от понижение, трябва да затоплите. При просъхване на пясъка, периодично навлажнявайте. Изпаряващата се от пясъка влага поддържа и по-висока влажност на въздуха, а това пък предпазва откритите части на лозичките от засъхване. Не бива да се допуска и преовлажняване на въздуха, защото започват да се развиват плесени.
В практиката се налага да се съхраняват не само вкоренени лозички, но и лозови резници, които ще послужат за произвеждане на облагородени или вкоренени лозички. Съхраняват се по същия начин и при същите условия.
Тамариндът (Tamarindus indica) представлява малко вечнозелено дърво. Цветовете му са жълти, с червени линии. В Тайланд се срещат две разновидности: сладък тамаринд, служещ за прекрасна основа на десер...
След като приберете ранните картофи, краставици, тиквички, на освободените до края на юли площи, може да си засеете спанак за есента. Мястото почистете от растителните остатъци, прекопайте с права лоп...
Ако сте си отгледали разсад за късни домати, сега е времето за засаждането му в градината. Постъпва се както и при ранните и средно ранните. Освободената от градинския грах, марулите или друга ранна к...
Сачмянката е болест по костилковите овощни видове. Причинява се от гъбичка (Stigmina carpophilum). Външно се проявява в своеобразно надупчване на листата, сакаш са пронизани от сачми. Оттук идва и име...