Паламидата спада към биологичната група на кореновоиздънковите плевели, които са изключително упорити. Те се размножават както със семена, така и чрез спящи пъпки, които се образуват по корените им. Главният корен на паламидата достига дълбочина до 7 м. Големият брой странични хоризонтални и вертикални корени образуват гъста мрежа.
Спящите пъпки се залагат по главния и страничните корени. От всяка спяща пъпка може да се образува самостоятелно растение. Пробуждането на спящите пъпки започва февруари - март и продължава през целия вегетационен период. Нарязването на корените предизвиква пробуждане на повече спящи пъпки, при което от един корен се развиват много издънки. В продължение на две седмици те черпят хранителни вещества от кореновите отрязъци и след това образуват нови корени. Затова издънките трябва да се унищожават около 2-3 седмици след поникването им, когато кореновите отрязъци, от които са се развили, са по-слабо запасени с хранителни вещества, издънките не са се вкоренили и не е започнало образуването на нови органи за вегетативно размножаване. В сухо и горещо време кореновите отрязъци изсъхват и голяма част от спящите пъпки загиват.
Растенията, които поникват от семена се развиват сравнително бързо. 1-2 месеца след поникването се образуват корени за размножаване, до 2- 4 месец започва цъфтеж и залагане на спящите пъпки и корените придобиват високи способности за размножаване.
В случай, че се появят неприятели по зеленчуковите култури, можете да използвате следните настойки и отвари от лечебни растения: Листни въшки – отвара от полски хвощ, ревен, обелки от лук, картофи,...
Презокеанските градинари са покорени от нова мода - те отглеждат домати “с главата надолу”! Интернет е препълнен със снимки на летящи във въздуха домати, схемите на засаждане и инструкции по отглеждан...
Ако искате да си отгледате ранно зеле, трябва да засеете семената в края на януари - началото на февруари в полутопъл парник. Дебелината на загретия тор е около 30 см, 3-4 г семена са необходими за ед...
Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни. Така че грах започва да се бе...