Сега е моментът да започнете подготовката за тяхното отглеждане. Много добре ще е да изберете за тях място, на което сте отглеждали през тази година домати, пипер, краставици, патладжан или фасул. Сега обработете почвата на по-голяма дълбочина – 25-30 сантиметра. Тиквите проявяват към почвата по-високи претенци от дините и пъпешите, с които са съвсем близки роднини. Много е важно да се снабдите с пресен оборски тор. За разлика от повечето отглеждани в дворната градина растения, тиквите реагират много добре на торене с пресен оборски тор. Ако се паднат някъде около 3-6 кг на квадратен метър от него, ще е много добре. Няма да сгрешите, ако прибавите и по 30-40 г суперфосфат и 10-15 г калиев сулфат на квадратен метър. Всичките торове разпръснете равномерно на определаната площ преди обработката. С обработката ще попаднат на подходящата дълбочина. И още нещо - не разрушавайте буците, а ги оставете така като са си, за да проникне зимният студ в тях - ще измръзнат корени на плевели и зимуващи в почвата вредни насекоми. В резултат на замръзвания и размръзвания те сами ще се разпаднат до пролетта, когато ше заравните повърхността и ще засеете семената. Но дотогава има време пак да споменем за най-важното в засяването и отглеждането.
Пролетната градина хубавееше и се носеше аромата на зюмбюли, нарциси, лалета. Догодина ще цъфтят ли отново? Това зависи от вас. Затова щом като прецъфтят е необходимо да се отрежат цветоносите, освен ...
Това е почти непознат начин на облагородяване сред любителите овощари. Най-популярен е начинът на калем под кора. Използва се през април, когато сокодвижението е започнало, но калемите са запазени на ...
Как да изчистя царевицата от млечка и паламида? - пита Мария Костова Действително голям е проблемът с плевелите в царевичните посеви и особено за по-големи площи. Добре е те да се чистят с препар...
Лозарите често със страх оглеждат зреещото грозде. Защото знаят - харесат ли го осите, асмите ще служат само за сянка. Но обикновената оса (Vespa vulgaris L.) напада също и повечето овощни градини с я...