В края на годината работата в градината значително е намаляла и грижливият стопанин вече планира какви зеленчуци ще отглежда през следващата година. При изготвянето на проекта за пространственото разпределение на различните култури, не трябва да се забравя ежегодната смяна на местата да бъде съобразена с най-подходящия предшественик за всеки вид. Парцелките в които ще се използват за тази цел, трябва добре да се почистят от растителни остатъци. Едновременно с дълбоката обработка на почвата, се внасят по около 3-5 кг оборски тор, 50 г суперфосфат и 20 г. калиев тор за площ от 1 кв.м.
Започнете от декември
Грижите за зеленчуковите култури отглеждани чрез разсад са по-големи и към края на месеца вече трябва да се зареждат топлите парници. Дълбочината на парника трябва да е около 60 см, с дебелина на биотопливото 50-60 см. Семената от по-топлолюбивите култури, с продължителен вегетационен период за ранно полско производство като домати, пипер и патладжан се засяват още от края на декември, януари и не по-късно от средата на февруари. За средно ранно производство сеитбата се извършва в полутопли парници през март. За по-късни разсади, главно от по-малко взискателни към топлината култури, се използват полутопли парници. В този случай дълбочината на трапа е около 40 см, като съответно дебелината на биотопливото е около 30-40 см.
Как да го направите
Приготвянето на парника става за 5 до 7 дни. За тази цел, пресният оборски тор се събира на купове с размери 1,5-2 м - в основата и височината. Ако е много влажен се смесва със суха слама. При студено време се покрива със фолио или друг материал с който разполагате. Добре загрятото биотопливо сутрин дими, тъй като температурата вътре се повишава до 70 градуса. Подготвената смес се насипва в парниковия трап и леко се притъпква, така че да се осигури умерена температура за по-продължителен период. Количеството в средата трябва да бъде по-голямо, за да не се получи хлътване. След около 1-2 дни се насипва предварително приготвената торово почвена смес от пресят разложен оборски тор и почва в съотношение най-често 2 части тор и 1 част почва. За пикировка дебелината на почвения слой е около 10 см, а при непикиран разсад около 15-18 см. Почвата за парниковата смеска се взема от орния пласт на места, където не са отглеждани зеленчуци. Тя трябва да бъде плодородна и чиста от плевели и болестотворни причинители. За да се отгледа доброкачествен разсад трябва да бъде богата с лесно усвоими хранителни вещества и да има добри физически качества. Добрата въздухопропускливост осигурява достъп на кислород до корените и не позволява преовлажняване.
Зареденият парник се покрива плътно с рамките и отгоре с рогозки за да се затопли равномерно почвата. Засяването може да се извършва няколко дни по-късно, когато температурата на почвата се затопли и топлината стане равномерна.
Красивите им цветове намират все по-широко приложение в озеленяването на балкони, веранди и открити тераси. За отглеждането в контейнери най-добре е да изберете средно едри гладиоли. Подходящ е сорт...
Скутеларията (Scutellaria), известна и като шлемник, е род от семейство Устоцветни, който включва около 360 вида растения. Те са многогодишни, коренищни, рядко едногодишни, тревисти или полухрастовидн...
Синият или тибетският мак се нарича още меконопсис бетоницифолия (Meconopsis betonicifolia). Родината на това многогодишно растение от семейство Макови са планинските райони на Тибет и Западен Китай, ...
Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...