Градина » Не отлагайте засаждането на чесъна

 Не отлагайте засаждането на чесъна

Ако някой ви каже, че трябва да засадите чесъна за консумация в зелено състояние по-късно, за да не го напада чесновата муха, не му вярвайте. Мухата ще го нападне напролет при първа възможност, без да се интересува кога е саден. А за да иззимуват растенията успешно, трябва до настъпването на големите студове да са пуснали добри корени. Затова подходящият момент за засаждане е октомври, предимно втората му половина, но в по-високите райони е оправдано това да се прави по-рано. Там и зимата идва по-рано.
Мястото прекопайте на дълбочина 18-20 см. По-голяма дълбочина не е за препоръчване – дебелият пласт почва дълго уляга и къса коренчетата на растенията. Ако отглеждания на това място зеленчук през лятото сте торили с органични торове, сега употребата ще им е излишна. Бедна ли е обаче почвата, по 50-60 кг на 10 кв. метра прегорял оборски тор ще се отрази добре. Но прегорял, т. е. напълно разложен, така че да представлява землиста маса, в която не се различават сламки и каквито и да е други съставки. Ако е неразложен или полуразложен, хич не го използвайте. Смята се, ч в такъв вид той привлича чесновата муха и това е лесно обяснимо. По добре е да употребите 600-700 г суперфосфат и 100-200 г калиев сулфат на 10 кв. метра. Азотния тор, по около 200-300 г, ще употребите с последната обработка, когато накопавате на ситно почвата и оформяте лехата. А оформянето е също нещо, което изисква по-специално внимание. Тя трябва да е леко повдигната, равна и гладка, с лек наклон, така че да не задържа водата от валежите през зимата.
Скилидите, предварително сортирани по големина, се засаждат в оформени през 20 см браздички напречно на лехата. Разстоянието в редовете трябва да е 10 см за по-едрите скилиди и 8 за по-дребните, а дълбочината на засаждане – 5-6 сантиметра.
Според едрината на скилидите и разстоянията на засаждане за 10 кв. метра ще ви трябва от 150 до 350 г посадъчен материал.
Чесънът никне за 10-15 дни. До пролетта почти не се нуждае от никакви грижи, като изключим плевене и поливане при нужда.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Как да си отгледате плумерия

Плумерията, наричана още Франджипани, е едно от най-колоритните и силно ароматни тропични растения, които се отглеждат у нас. Уханието на парфюм, който излъчва, изпълва цялата стая. Мирисът варира от...

Готварска сол мори плевелитe

Хармонията при изграждането на каменна ограда може да се наруши от храсти, които като плевели започват да я рушат и развалят вида й. Понякога е много трудно и невъзможно да се изкоренят. От земеделски...

Молци се крият в земята и по кората

Листоминиращите молци са разпространени в цялата страна. През някои години те се намножават масово и причиняват големи щети на овощните видове, особено на ябълката. Те са дребни пеперуди (5-7 - 10 мм ...

Ранно полско производство на краставици

Ранното полско производство може да осъществите в два варианта: чрез разсад или без разсад. Произвеждането на разсад също има две възможности: произвеждането на пикиран ран разсад и на по-късен непики...

Начало