Ако сте установили, че в дворната ви градина се е появил хвощ, то почвената реакция е кисела и варувайте преди дълбоката й обработка. Измежду калциевите съединения, които са пригодни за отстраняване на почвената киселинност, най-достъпни са калциевият карбонат и варта. Калциевият карбонат е широко разпространен в природата във вид на различни минерали - меки и твърди варовици. При варуване с него се неутрализира почвената киселинност, превръщайки се в разтворим калциев бикарбонат под влияние на въгледвуокиса, разтворен в почвената вода. Действието на калциевия карбонат се ускорява значително, ако заедно с него се внася в почвата и оборски тор или други органични вещества.
Варта трябва да е гасена. Действа бързо понеже е по-добре разтворима и значително по-химически активна, отколкото калциевият карбонат. Непосредствено след внасянето й в почвата е опасна за семената и корените на растенията, затова се прави най-малко месец преди засаждане или засяване на културите. Може да ползвате и сатурачна вар, която е отпадък от захарната индустрия. Пепелината от лигнитните въглища, получавана в топлоелектрическите централи, също е добър материал за варуване. Разпръснете варта равномерно върху почвата и размесете с дълбока обработка на почвата.
Неутрализирането на почвената киселинност се отразява благоприятно върху развитието и дейността на почвените микроорганизми. Повишава се ефикасността от торенето и се подобряват физическите свойства на почвите, водния и въздушния режим.
Традиционното отглеждане на праз лук от нашия народ е чрез разсад. Това е трудоемък процес, който може да бъде избегнат, ако семената се засяват директно на определената добре обработена за целта площ...
Ако клонките на дръвчетата във вашата градина почервеняват, а след това изсъхват, те най-вероятно са нападнати от гъбична болест, която се нарича цитоспороза. Най-често такива повреди се наблюдават пр...
Синият или тибетският мак се нарича още меконопсис бетоницифолия (Meconopsis betonicifolia). Родината на това многогодишно растение от семейство Макови са планинските райони на Тибет и Западен Китай, ...
Празът е една от най-старите зеленчукови култури. Произхожда от средиземноморските райони и Западна Азия. Отглежда се и се консумира в почти всички европейски страни както в прясно състояние, така и п...