Кореново гниене по ягодата се среща навсякъде в страната. Болестта обикновено се проявява през втората година след засаждането или по-късно. Растенията изостават в развитието си. Листата им са по-дребни, с различна проява на хлоротичност и бронзовост, понякога се завиват, увяхват и изсъхват. Може да загинат и целите растения. Ако се изскубнат, ще се види, че корените им са загнили и почернели. Причините за заболяването са различни. Ниските температури през зимата предизвикват частично или пълно измръзване. Рязкото засушаване, продължителното преовлажняване на почвата, прекомерното й насищане с минерални торове,натрупването на хербициди и нападението от различни видове почвообитаващи гъби причиняват различни видове кореново гниене, а именно:
• фитофторно увяхване (загниване на корените откъм върха с червено оцветяване на цилиндъра и закържавяване на растенията);
• фитофтороза (кафяви петна и бял плесенов налеп по плодовете и деформирането им, кафеникави петна по лъжливото стъбло);
• кафяво кореново гниене (кафяво гниене на корените и на допрените до почвата плодове);
• вертицилийно увяхване (периодично увяхване с последващо изсъхване на растенията).
Доматите се подхранват на няколко пъти. Първият път е когато се оформят първите плодове, вторият – двадесетина дни по късно, а третият е след прещипването на върховете. Този момент за ранните домати н...
Те са мъртви, мумифицирани, негодни за нищо, но са източник на заразата от болестта монилия. Тя пък се проявява като ранно кафяво гниене от цъфтежа до узряването на плодовете на прасковите, сливите, ч...
Овесеният корен (Tragopogon porrifolius) е вкусен зеленчук. Кореноплодите му се използват като подправка на супи и ястия, както и като самостоятелни предястия. От свежите листа пък напролет се правят ...
Късните краставици – корнишоните най-често се отглеждат на площи, които са освободени от ранните пролетни култури - зелен фасул, зелен грах, ранни картофи, ранно зеле и др. Площта се подготвя ведна...