Сега е периодът, когато започва отглеждане на късното главесто зеле, един от основните зеленчукови видове за нашата страна. През вегетацията му един от най-честите неприятели е голямата зелева пеперуда. Тя развива 2-4 поколения годишно и зимува като какавида по стобори, сухи дървета, стрехи и др. От нея страдат зелевите насаждения повече в дворните градини, отколкото на полето, което се обяснява с по-добрите условия за зимуване, които се предлагат наоколо.
Пеперудите летят през деня и са най-активни при топло и слънчево време. Една женска пеперуда снася около 250 яйца в групички по долната страна на листата на зелето. След 1-2 седмици се излюпват гъсениците, които се хранят с тях, като често се вгризват дълбоко навътре в зелките, превръщайки ги негодни за употреба.
Как можем да водим борба с този стопански важен неприятел по зелето, без употреба на химични препарати?
1. Унищожаване на какавидите по местата, където зимуват, т.е. почистване на стобори, стрехи, изсъхнали дървета.
2. Ръчно събиране на гъсениците и унищожаването им обезателно с ръкавици, защото последните отделят секрет, който причинява обриви по кожата. Трябва да се знае, че този секрет е отровен за гъски и патици.
3. Поръсване на растенията със смес от половин чаена чаша сол и една чаена чаша брашно. Гъсениците поглъщат сместа и загиват.
4. Употреба на фин дървесен прах или ситно смляна ярма, с които се покриват гъсениците. Тази смес блокира дишането им и те загиват.
5. Засаждане в междуредията на зелевите насаждения на мента, градински чай, вратига, валериана. Те действат отблъскващо на ларвите.
Продължителното съхранение на гроздето зависи от редица фактори, като климатични условия, начин на отглеждане и самия начин на съхраняване. Подходящи за съхраняване са сортовете, които имат рехави гро...
Повечето любители се сещат да приготвят торопочвена смеска, когато дойде времето за сеитбата на ранните разсади. Тогава обаче се сблъскват със затруднения, породени от лошото време. Затова опитните гр...
Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни. Така че грах започва да се...
Азалията е красиво цъфтящо храстче, което произхожда от Индия и Китай. Не е зимоустойчива за умерените ширини и затова може да се отглежда у нас само в стайни условия. Днес има създадени множество сор...