Настаняването на растенията в градината е едно от отговорните начинания на стопаните. Сложете в лехите повече зърнено-бобовите култури, от които ще имате голяма полза. Градината ви не трябва да остава без фасул, грах, бакла, леща, соя и др., защото те са богат източник на полезни вещества за хора и животни.
Бобовите култури са богат източник на белтъчини и често заместват месото в храната на човека. Соята и фъстъците пък доставят голямо количество мазнини, а при други бобови пък снабдяват организма с фосфори под формата на лецитин. Тези растения съдържат и много витамини. Семената на фасула и лещата са богати на витамин В, грахът изобилства от витамин В1 и В2, а тези на соята - А, В, D, Е. Витамините на соята могат да се разтварят във вода и мазнини и затова са много ценни. Когато са в зелено състояние бобовите също доставят полезни вещества.
Освен за храна на хората зърнените бобови растения са и ценен фураж за животните. Особено важно значение имат за младите и дойни животни поради високото съдържание на белтъчини, лецитин и витамини. Подходящи са и за приготвяне на сено и силаж. Сламата и плявата са също богати на белтъчини. В сравнение със сламата на житните те съдържат 3-6 пъти повече белтъчини.
За градинаря особено важно е агротехническото значение на бобовите култури. По техните корени живеят в симбиоза така наречените грудкови бактерии. Чрез тях бобовите растения свързват и натрупват в почвата свободен азот от въздуха (около 10 кг чист азот на декар, което е равно на 30-35 кг амониева селитра). Бобовите култури имат мощно развита коренова система, която приема и усвоява от дълбоките почвени пластове големи количества хранителни вещества, част от които чрез растителните остатъци остават в почвата и я обогатяват. Окопните бобови култури намаляват плевелите в лехите. Затова те са добри предшественици на всички растения. Ако ги отглеждате на по-големи площи, бобовите култури са много подходящи за пшеницата, която се отблагодарява като дава високи добиви.
Как мога да размножа маслината си в двора? Може ли чрез резник? Кога да го взема и как да се грижа за него? - пита Тодорка Маврова. Маслината може да се размножава чрез семена или вегетативно. Се...
Най-благоприятна температура за прорастването на семената на краставиците е между 25-30 градуса. Последващият растеж и развитието на растенията протича и при 15 градуса. През първите две десетдневки с...
Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...
Мнозина млади цветари имат такава мечта - да цъфне зюмбюл посред зима в стаята им. Тази възможност е преминавала много пъти през съзнанието ви, когато сте слушали за помпозната думичка форсаж на луков...