Градина » Влажността на почвата се определя и без уред

 Влажността на почвата се определя и без уред

В масовия случай градинарите не разполагат с подходящи уреди, за определят точно влажността на почвата. Ето защо тук ще споменем за някои практики, усвоени през годините.
* Ако почвата е лека или със среден механичен състав, вземете в ръка малко пръст. Разтъркайте я. Щом се разпадне прахообразно, влагата в нея практически е 0.
* Но ако взетата в шепата пръст се разпада и не образува буца, то влажността й е около 25% от ППВ. Когато почвата се слепва в буца при стискане в ръката, но при неколкократно хвърляне на земята се разпада, това означава, че полската й влагоемност е с 25-50%, т.е. тя е с умерена влажност. Трябва да се знае, че при леките песъчливи почви образувалите се буци са по-рохкави и по-чупливи при всяка от посочените степени на влажност.
* При 50-75% полска влагоемност степента на влажност на почвата е добра. Тогава се образуват плътни буци и при хвърлянето им на земята те не се разпадат. При натиск с ръка такава почва леко полепва по пръстите.
* Оптималната степен на влажност е 75-100% полска влагоемност. За нея може да се съди по това, че почвата се сбива в здрава буца, податлива на натиск и леко се слепва. Ако я притиснете силно, тя полепва по пръстите.
* Много влажна е почвата, когато при силно притискане от нея се изстисква малко вода. Тя не е полезна за растенията. Такова състояние на преовлажняване има след обилни продължителни валежи. Трябва да се остави добре да се подсуши, преди да се предприеме поредното поливане.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Колтуците се махат, докато са малки

Със сигурност сте забелязали, че след като доматите се вкоренят, по централното стъбло и разклоненията в пазвите на листата израстват странични леторасти (колтуци). Те също се хранят и това не влияе...

Скорушата има място в дворната градина

Климатичните условия в нашата страна са много благоприятни за развитието на голям брой диворастящи овощни растения. Някои от тях са родоначалници и много близки до културните видове, като киселицата, ...

Зрелите сливи не могат да чакат

Сливите държат своеобразен рекорд - интервалът между най-рано и най-късно зреещите сортове е повече от три месеца и половина. Първите джанки са готови в края на юни, късните сливи стават за прибиране ...

Размножаване чрез вертикални отводи

Ако имате ценен сорт лешник, червено или черно френско грозде, нар, смокиня или приземно отглеждана лоза и искате да я размножите, вертикалният отвод може би ще ви е най-удобният начин. За хоризонталн...

Начало