Освен химични препарати има и други средства за борба срещу с листните въшки по цветните култури и с брашнестата мана и черните листни петна по розата.
Ако не искате да използвате препарати в цветната градина, предлагаме ви да опитате възможностите на зелената аптека.
• Около 200-300 г сухи кафяви люспи от кромид лук се накисват в 10 литра студена вода в продължение на 24-48 часа. Настойката се прецежда и преди употреба се прибавя една супена лъжица веро. За да получите максимален ефект, луковата настойка трябва да попадне върху листните въшки. Затова напръскайте добре растенията. Третирайте 4-5 пъти през 7-10 дни.
• Инсектицидните качества на чесъна са известни отдавна. Водният екстракт от скилидките убива листните въшки. Трябва да имате предвид, че той има кратък период на действие и унищожава неприятелите, само ако попадне върху тях. Как да приготвите екстрактът? Счукайте скилидките, залейте ги с със студена вода в съотношение 1:15-1:20 и ги оставете да престоят 24 или 48 часа, след което прецедете течността. Водният екстракт от чесън пригответе, непосредствено преди да го използвате. За да подобрите прилепимостта му, добре е да прибавите няколко капки веро или течен сапун.
Срещу брашнестата мана по розата можете да приложите следните рецепти:
• Двадесетина грама ситно нарязан чесън се заливат с 1 литър вода. След като разтворът престои една нощ, прецедете го и го използвайте като профилактично средство за пръскане и поливане на растенията.
• Много добро средство е отвара от ситно нарязани стъбла и листа от домати. 1 кг от тях накиснете в 10 литра вода. Разтворът престоява едно денонощие, след което го прецедете и пръскайте няколко пъти през 3-4 дни.
Срещу черни листни петна по розата можете да разтворите счукано синапено семе (50 г) в 10 литра топла вода. Прецедете разтвора и пръскайте.
Няма регистрирани почвени и листни хербициди за борба срещу плевелите при дини и пъпеши. Поради това при провеждане на борбата можете да разчитате основно на правилно извършени предпазни и агротехниче...
За нормалното развитие на корените, а от там и на цялото овощно растение, е необходимо в почвата да има достатъчно хранителни вещества, влага, въздух и топлина. Освен от почвените условия, торенето и ...
Листното торене е практика, която се прилага по време на вегетацията на зеленчуковите, овощните култури, цветните култури и лозята. То цели да се внесат допълнителни хранителни вещества в лесно достъ...
Зреят през септември и продължават до първия мраз. Недозрелите почервеняват до Коледа в закрито помещение, ако са откъснати преди сланата. Зелените влизат в туршиите. За късно производство се избира...