Клематисите растат добре на слънчево, защитено от вятъра място. Корените трябва да се разполагат далече от подпочвените води. Мястото, където не трябва да настанявате растенията, е сенчесто, с ветрове, в низини, където се застоява влагата, при ограничено място, особено около дървета и храсти.
Не се препоръчва да садите клематисите близо до стените на домовете и постройките, тъй като снеготопенето започва именно от тези места и растенията може да измръзнат.
За да е красива градината ви с клематиси от пролетта чак до студовете, е желателно да разположите на участъка си растения с различен срок на цъфтеж. Подборът на цветовата гама зависи само от вас.
Клематисите могат да растат без пресаждане до 15-20 години, затова е важно правилно да планирате участъка.
Клематисите понасят добре пресаждането, затова ако си купите няколко екземпляра и ги засадите за доотглеждане в леха, след 1-2 години можете да ги настаните на постоянното им място. Сложете кореновата шийка на дълбочина от 3 до 8 см в зависимост от етапа на развитие на растението. След засаждането подрежете, като оставите 2-4 от най-долните пъпки, полейте с вода, подсипете с угнил оборски тор или торф.
При засаждането на постоянно място разстоянието между растенията трябва да бъде 0,7-1,5 м. След засаждането задължително поставете опора, която може и да е временна и вържете растението към нея.
Растенията, които са купени с открити корени, е най-добре да се садят през пролетта. Най-надеждно е да си купите клематиси в полиетиленови чашки, контейнери, със закрита коренова система. Такива екземпляри се прихващат великолепно. Тях можете да си купувате и садите през целия сезон, до октомври.
Веднага след засаждането засенчете растения и ги защитете от вятъра. Поливайте ги, но не ги заливайте. Разрохквайте почвата и чистете от плевели.
Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В...
Става въпрос за салати, които ще се консумират през ноември, когато друг свеж зеленчук в градината няма да има. В този смисъл те са истинско пролетно удоволствие в късната есен. Заслужава си да опитат...
Действително понякога се наблюдава пожълтяване на листата на зимния чесън още рано напролет. Има няколко възможни причини за това. Може растенията да са измръзнали през зимата. Друга причина е киселат...
Еписцията (Episcia) е от Геснериеви. Родината е Тропическа Америка. В природата съществуват повече от 40 вида. Това е многогодишно тревисто растение, което се отглежда в окачени кошници или кашпи. Инт...