Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В много ястия се слага бамята, но в гювеча тя е задължителното присъствие.
Растението е отглеждано масово от древните египтяни. Сега заема доста големи площи в арабските страни. В България е пренесена от Мала Азия. По-големи насаждения има в Горнооряховско, Пловдивско, Пазарджишко.
Бамята е една от най-топлолюбивите зеленчукови култури. За да поникне, трябват поне 20 градуса. При сухо и горещо лято дава богата реколта и тогава се бере всеки ден. За растежа е необходима и обилна светлина, на сянка не става. Богатите почви и поливането също са сред задължителните условия. Без вода растенията остават дребни, добивът е слаб, а получените плодове са с лошо качество.
Може да си запазите бамя за зимата сушена. Нанижете на конец плодовете, потопете за няколко секунди във вряла и подсолена вода. После изцедете и окачете на сенчесто, сухо и проветриво място.
През този месец задължително подхранете бамята със смес от равни количества амониева селитра и калиев тор. Така ще стимулирате растежа, ще се образуват нови цветове и плодове.
При домашни условия оцет може да се приготви от вино, съдържащо 7 - 8 об. % алкохол, тъй като оцетните бактерии не могат да се развиват нормално в силноалкохолни вина. Ако виното съдържа по-висок проц...
Настъпва най-благоприятният срок за засаждане на овощните дръвчета. Това е времето след листопада, докато температурите паднат под нулата, фиданки може да се засаждат и през пролетта, но да е преди на...
Всички овощни растения се нуждаят от резитба, но при прасковата тя има решаващо значение за плододаването и дълголетието. Това се дължи на някои нейни специфични особености, които съществено се отлича...
В началото на февруари засейте семената на карамфила Шабо. За тази цел използвайте глинени, пластмасови или емайлирани съдове, дървени сандъчета, дълбоки не по-малко от 6 см. Те трябва предварително д...