Градина » Време е да разсадите краставиците

 Време е да разсадите краставиците

Краставиците, засети в парници в края на януари, сега са образували 3-4 същински листа. Време е за разсаждането им. За тази цел парникът се зарежда със затоплен оборски тор на дебелина 0,5 м. Насипва се 25 см парникова пръст. Краставицата обича структурни, рохкави и богати на органични вещества почви. Около парника се напълва с оборски тор. Когато температурата на почвата стане 25°С, той е готов за разсаждане. В тих, топъл ден растенията се засаждат по 2-3 в парника на 30 см от стените му. Покрива се с рамка и рогозка. Рогозката стои през слънчевите часове на деня, докато растенията се прихванат. През този период в парника е необходимо да се поддържа температура 25-28°С и висока влажност. След като растенията вече се вкоренят, те се развиват най-добре при същата температура и влажност 90%. През нощта термометърът не трябва да показва по-малко от 15°С, а през деня – под 18°С. Ако е по-студено, растежът ще спре. При минус 0,5°С растенията умират. Проветряването да се прави внимателно, особено в студени дни. Парниковите рамки трябва да се вдигат и спускат сутрин, обед и вечер. Целта е температурата в парника да не спада.
Първото подсипване на корените се извършва с 1 см чимова пръст, когато растенията започват да се стелят. Второто се извършва по-късно с добре разложен оборски тор, разрохква се и краставиците леко се загърлят.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Основни изисквания към дворната оранжерия

Оранжерията е задължителен атрибут почти на всяка градина. Зеленчуците, отгледани в нея, винаги служат за добро допълнение на трапезата. Когато няма възможност да разположите оранжерията по правилата,...

Защитете цветята от измръзвания

Температури под и около нулата се очакват през следващите дни. Младите филизи, пъпки, корени на вече развиващите се в контейнери растения и изнесени навън, може силно да пострадат от измръзване. Мр...

От върха лесно става нов фикус

Класическа украса за хола или зимната градина е фикусът. Най-често се среща фикус еластика - импозантно растение с едри тъмнозелени листа. За да си отгледаме това растение или ако искаме да размножим ...

Желатинът поглъща танина във виното

След алкохолната ферментация, която продължава около 10 дни, виното трябва да се източва от джибрите. Тогава виното е грубо, тръпчиво, таниново с малко неприятен вкус, ако е направено от сортовете Каб...

Начало