Нормалното развитие на стайните растения е възможно единствено в случай, че са достатъчно обезпечени с необходимите елементи за минерално подхранване – азот, фосфор, калий, калций и др. Това се постига чрез смяна на пръстта при пресаждане и торене в периода на растеж и цъфтене. В периода на покой и спиране на растежа, а също и при невкоренени млади растения подхранване не се препоръчва. Най-добрата подхранка са говеждия и птичия тор, които съдържат всички необходими за растенията хранителни вещества.
Говеждия тор се приготвя по следния начин: една част тор се размива в 10 части вода, добавя се суперфосфат (15 г) и дървесна пепел (500 г на кофа разтвор). Оставя се за няколко дни да престои, след което разтворът е готов за употреба.
Птичият (кокошият) тор е най-силната и бързодействаща подхранка. Приготвя се така: напълва се половин буркан с тор, след това се долива догоре с вода и се оставя да “узрее” в течение на 5-7 дни при ежедневно разбъркване. Преди употреба сместта се разтваря във вода в съотношение 1:8 / 1:10.
От минералните торове обикновено се използва амониева селитра и калиева сол. Те може да се използват поотделно и смесено. В последния случай на кофа вода се слагат 2-2,5 ч.л. амониева селитра, 1 ч.л. суперфосфат и 1/2 ч.л. калиева сол. Много подходяща за подхранване на растенията е водата останала след измиване на сурово месо, а също така и дървесна пепел, които повлияват много добре на растежа на стайните питомци.
Може да се ограничите и до подхранване на цветята с готовите комбинирани торове продавани в магазините.
Начинът на тяхното приложение е указан на опаковката. В първата половина на периода на растеж подхранването трябва да става с внасяне на повече азотни торове, преди цъфтежа и през втората половина – фосфорни и калиеви. Наторяващите поливки се правят веднъж на 2-3 седмици при влажна почва със лейка през цедка. Ако разтворът попадне върху листата те трябва задължително да се измият с чиста вода за да се избегнат попарвания.
Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от нали...
Охлювите могат да се превърнат в сериозен проблем за биологичното градинарство, при което не се употребяват химически препарати. Има два вида - голи и градински охлюви. Голите причиняват най-големи по...
Виновници за тунелчетата в кората на ябълките най-често са група дребни (2-3-4 мм) черно-кафяви бръмбарчета, с късо, сбито, цилиндрично тяло. Това да короядите. Те са широко разпространени и нападат г...
Родината на топлолюбивия зеленчук е Африка, при нас идва от Анадола. Въпреки че не е масово разпространена, бамята расте в много зеленчукови градини. Тя е приятна особено като есенна съставка за гювеч...