Градина » Преборете се с варовата хлороза в лозето

 Преборете се с варовата хлороза в лозето

Варовата (неинфекциозна) хлороза е функционално заболяване, което се дължи на недостатък на желязо. Обикновено се проявява на втората година от засаждането около цъфтежа на лозите, когато растежът на леторастите е най-интензивен. Причинява пожълтяване на тъканите между нервите на петурата, от периферията към средата на листа. Засегнатите листа избледняват до кремаво-бяло и впоследствие тъканите по периферията некротизират. Симптомите се проявяват по младите листа от върха на леторастите и постепенно обхващат по-долните. При тежка форма на заболяване лозите имат слаб растеж, леторастите са къси, с много култуци, листата са дребни, грозде няма или се образуват малки гроздове с дребни неоплодени зърна. Кората на леторастите и гроздовете придобива хлоротичния цвят на листата. Силно засегнатите лози бързо загиват.
Заболяването се проявява на почви с висока хлорозираща сила. Най-доброто средство за борба е използването на подложка с подходяща устойчивост. В такива случаи сортовете трябва да са присадени върху подложките Феркал, 41 Б, 110 Рихтер и други след анализ на почвата за съдържание на желязо и карбонати.

Мерките

При съществуващи насаждения борбата се води с железен сулфат, който се внася в бразди или в ямки близо до кореновата система по 50-100 кг/дка, след което се прави поливане и заораване.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Сложете зебрината в кошница

Зебрината (Zebrina) е родена в Мексико и Централна Америка. Расте във влажните гори и на скалистите брегове на реките, във влажните сенчести места. Това е едно от най-обичаните стайни цветя. Висящата ...

Патлажанът отива в парника

Искате ли да си отгледате средноран патладжан, засейте семената за разсад през първата десетдневка на март в полутопли парници. Пресният оборски тор в парника трябва да е с дебелина 30 см и почвата въ...

Аспержите са ценен деликатес

Отглеждам аспержи от 4 години. Те са зелени. Интересувам се на каква дълбочина трябва да се засаждат? Трябва ли да се загрибват? Кога трябва да се тори? Кога трябва да се реже листната маса? Може ли д...

Как се прави розе?

Розетата заемат междинно място между белите и червените вина. Те са малко по-груби от белите, но по-слабо тръпчиви от червените. Имат впечатляващ розов цвят с лек жълтеникав оттенък. За пръв път роз...

Начало