Градина » Пазете зеленчуците от вируси

 Пазете зеленчуците от вируси

Когато вирус лепне зеленчуците, щетите са много големи. Вирусите се развиват в клетките и за да се унищожат, трябва да се унищожат самите клетки, а това значи целите растения. Затова срещу тези болести няма химически средства за лечение. Борбата е насочена срещу преносителите на вирусите - листните въшки и трипсовете.
Най-опасни са тютюневата и краставичната мозайка, доматената бронзовост, двойният стрик -едновременно действат тютюневият вирус и вирусът на краставичната мозайка.

Задължително

• Използвайте семена от сортове домати и пипер, които са устойчиви на вируси.
• Засявайте слънчоглед или царевица около зеленчуковите градини, защото тези растения привличат листните въшки и трипсовете.
• Около лехите или между редовете със зеленчуци сложете турта (тагетес), миризмата на това цвете отблъсква листните въшки.
• Плевелите са скрити носители на вирусите, там презимуват, после заедно със семената отново са в лехите. Затова плевелите трябва да премахвате стриктно.
• Изскубвайте и изгаряйте болните от вируси растения, за да не инфектират здравите.
• Пръскайте с минерални масла веднага, след като разсадите стръковете. Върху листата се образува тънък предпазен слой, който пречи на листните въшки да ги убождат. Може да напръскате още веднъж-два пъти с инте-сикцидни препарати, ако има все още листни въшки. Третиранията спрете месец по-късно, защото възрастните растения са по-устойчиви, тях листните въшки и трипсовете не ги посещават.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Закалете разсада

Преди да излезе на полето, разсадът трябва да се закали. Така младите растения ще са по-устойчиви на захлаждане, ще издържат на засушаване и на резки температурни колебания. Разсадът трябва системно д...

Силното слънце разваля доматите

Силното слънце и горещините често предизвикват различни пригори по листата и плодовете на полските домати. По листата се появяват жълтеникаво-кремави, различни по размер петна, които след дъжд при раз...

Как да намалим метиловия алкохол в ракията

Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества вследствие на тяхн...

Късното броколи става най-добре у нас

Есенното производство на броколи е най-перспективно за нашите условия. За разсад се сее през втората половина на юни. Така главите ще се образуват в по-прохладно време (септември-октомври) и при скъся...

Начало