Летният чесън се засажда още преди да е настъпила календарната пролет, през март, а даже и в края на февруари, стига времето да позволява. Почвата трябва да е обработена дълбоко през есента. Сега остава да се подготвят лехите в дворната градина с ръчни инструменти.
Направили ли сте това, остава да нароните главичките и да сортирате по големина скилидките. По-едрите засаждайте отделно от по-дребните. Най-дребните скилидки от сърцевината не са годни за засаждане и е по-добре да ги използвате в кухнята.
Подготвеният посадъчен материал още същия ден се засажда в браздички. С пръстта от всяка следваща, заравяте предната. Браздичките отстоят една от друга на 15-20 см. Скилидте забождайте с лек натиск в дъното на браздичката през 8-10 см. За 10 кв. метра са ви необходими 700-900 г скилиди.
Чесънът пониква за 10-15 дни. В борбата срещу плевелите отначало може да използвате мотичка, но по-късно, особено като започне да оформя главите, плевелите трябва да се отстраняват ръчно. Изобщо с прекопаването не бива да се прекалява, защото чесънът не го понася леко.
Засаденият в началото на март чесън става готов за прибиране към средата на юли. Тогава листата му пожълтяват и завяхват, лъжливото стъбло омеква и засъхва. Прибирайте в сухо и топло време. Тогава луковиците може да се просушат на открито. Нареждат се по дължиата на лехата и всеки ред луковици се покрива с листата на следващия ред. След седмица ги отнасяте под навес, стъблото изрязвате на 4-5 см над шийката и главичките поставяте в щайги. За съхранение ги настанете в сухо и проветриво помещение.
Ако сте пропуснали да наторите градината с основната обработка на почвата през есента с фосфорен тор, това може да сторите и през пролетта. У нас са известни два вида минерални фосфорни торове – су...
По природа розмаринът е слабо зимоустойчив. Най-ниската температура, на която устоява без повреди, е минус 5°С. Все пак има данни, че закалени растения могат да понесат и до -20°С. Желателно е обаче п...
Преди да излезе на полето, разсадът трябва да се закали. Така младите растения ще са по-устойчиви на захлаждане, ще издържат на засушаване и на резки температурни колебания. Разсадът трябва системно д...
Големият интерес към кайсиевите плодове и продуктите от тяхната преработка се дължи на високите им вкусови, хранителни, диетични и лечебни свойства. Захарите в кайсиевите плодове достигат над 10%. Кис...