Шарката по сливата е една от най-масово разпространяващите се вирусни заболявания, наред с лентовата и охрената мозайка, ръждивите петна, златистите мрежовидни петна, пръстеновидните петна, деформиращото и теснолинейното прошарване, листното завиване, скъсените леторасти, напукването на кората. Шарката е открита най-напред в България в района на гара Земен през 1918 г. Постепенно заразата се е пренесла в посока на изток и вече няма дървета от чувствителните сортове, които да не са засегнати.
Още в началото на май или малко по-късно се появяват типичните за шарката разлати пръстени и петна, без да се ограничават от нерватурата на листата. Цветът на пръстените е бледозелен и най-добре се забелязва при преминаващата светлина ив облачно време. През лятото петната и пръстените придобиват зелен цвят, а останалата част на петурата пожълтява.
По плодовете се забелязват петна, трапчинки, браздички и пръстенчета, които могат да бъдат единични или многобройни, групирани или разпилени, повече и по-малко вдлъбнати. Повредата по плодовото месо е червено или кафеникаво, смолисто. Възможно е за две-три години признаците по листата или плодовете да изчезнат. Заразата преминава в латентна форма и след това отново се проявява. Заразените плодове понякога опадват напълно и стават само за ракия.
Здравите дръвчета
В Института по овощарство в Пловдив, Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян, Института по земеделие в Кюстендил и Овощния разсадник ЕООД в Севлиево се предлагат калеми от 16 безвирусни сливови сорта. Може да се избира между Рут Герщетер, Чачакска лепотица, Нансийска мирабела, Йо-Йо, Валевка, Чачакска ранна, Зелена ренклода, Чачакска найболя, Чачакска родна, Елена, Тегера, Алтанова ренклода, Ханита, Стенлей, Вапор и други. В много от разсадниците се размножават и толерантните на болестта сортове българска селекция - Стринава и Габровско, които са толерантни към вируса на шарката.
Предпазно
Световната и нашата селекция от много години създават устойчиви или толерантни сортове на тази масово разпространена болест. За ограничаването й трябва да се предприемат драстични мерки:
• Задължително да се изкореняват старите болни дървета от чувствителните сортове.
• Младите болни и здрави дръвчета се преприсаждат с калеми от толерантни сортове.
• Да се засаждат само сортове, толерантни на болестта.
• В овощните разсадници да се използват само тестирани или оздравени подложки и калеми.
• Борбата срещу гостоприемниците на болестта и преносителите на вируса (листните въшки, цикадките, акарите и гъсениците) е задължителна.
Народът ни отдавна е забелязал как стават хубави тикви на плет. Това е защото там почвата се обогатява на органични вещества от гниещи растителни остатъци. Но да се отглеждат тикви само по плетища е н...
Зелевите никак не обичат горещината и сушата. И е обяснимо, тези култури са студоустойчиви. Оптимални на растежа и развитието им са температури между 16 и 18 градуса. Особено късното главесто зеле и к...
Въпреки многобройните грижи, които полагаме за цветята си, често пренебрегваме почистването им. По многобройните им листа обаче се събира огромно количество прах. Освен че замърсяваме своя въздух, зат...
В началото на февруари засейте семената на карамфила Шабо. За тази цел използвайте глинени, пластмасови или емайлирани съдове, дървени сандъчета, дълбоки не по-малко от 6 см. Те трябва предварително д...