Понякога рано през пролетта, след развитието на лозите, а в други години по-късно през юли-август се наблюдава жълтеене на листата. През първата година от засаждането то се проявява слабо и в по-късно лято. На втората година жълтеене се забелязва още в началото на пролетта и се увеличава до края на вегетацията. Това се повтаря и през следващите години, докато лозите напълно загинат. Пожълтелите листа стават кафяви и изсъхват.
Болните главини дават много разклонения и заприличват на втрънчени храсти. Леторастите се скъсяват. Зеленото грозде също пожълтява и започва да пада. Хлорозата се дължи на почвата, върху която отглеждаме лозите. При голямо количество варовик в нея активният калциев карбонат отнема желязото от тъканите на лозата и те не могат да образуват хлорофил. Хлорозата може да се лекува чрез пръскане или торене с препарати, съдържащи желязо. В миналото и сега се лекува с зелен камък FeS04. Около всяка лоза се заравя по 500 г през есента или да се полее в края на зимата с 5% разтвор от него.
Сега успешно може да напръскате с лактофол Fe в доза 40 мл за 10 л вода. Това се прави сутрин до 10 ч или след 16 ч, когато температурите намалеят. В облачно време може през целия ден. При валежи или сутрешна роса подхранване не се прави. Листните торове могат са се смесват с фунгициди и инсектициди.
Дивият лимон (Poncirus trifoliata) е листопаден храст от семейство Седефчеви (Rutaceae). Единствен представител в рода си, студоустойчив е и се отглежда с успех в умерените ширини. Произхожда от Химал...
Голяма част от любителите градинари присаждат дини върху кратуни. Благодарение на това се запазват много стари местни сортове растения и до днес. В случая се постига по-ранно узряване на дините и уве...
Многогодишното тревисто растение е с мощна коренова система и едри листа с дълги, месести дръжки. За храна се използват дръжките, които съдържат до 30 мг% витамин С, доста захари, ябълчена, оксалова и...
Биологичната същност на някои зеленчукови растения дава възможност да се засяват пред прага на зимата. Такива например са салатите, магданоза, копъра, морковите, грахът, баклата. Първата половина на д...