Градина » Как да се грижим за каладиума

 Как да се грижим за каладиума

Каладиумът е многогодишно растение, произхождащо от Южна Америка. На височина достига 30-35 сантиметра. Корените му са месести и образуват многогодишни грудки. Едрите му листа са твърде интересни със сърцевидната си форма. Върху зеления фон изпъкват яркорозовите жилки, осеяни с нежни бели петънца. Някои сортове са с изцяло чевеникаворозови листа. Други са пък с бели или сребристи листа с тъмнозелени жилки. Тези му особености го нареждат сред предпочитаните листно-декоративни растения. Цъфти рядко. Цветът му представлява белезникаво късо кочанче, покрито с бяла качулка. Декоративният му ефект се запазва около една седмица.
През есента листата на каладиума постепенно пожълтяват и загиват. Коренищата прекарват период на покой. Тогава растението се съхранява както си е в саксията или извадено и поставено в сух пясък на хладно място, без да се полива.
През пролетта грудките започват да се развиват при температура над 21 градуса. През този период се навлажняват редовно в саксията или в пясъка. Когато се появят кълнове, всяка грудка се засажда в отделна саксия. Дребните грудки се засаждат в саксия № 10, а едрите – в № 15 или 20, не по-дълбоко от 2 сантиметра. Подходящата смеска е чимова почва, листовка и напълно разложен органичен тор в съотношение 2:1:1. Поливат се редовно. Така листата се развиват бързо. През лятото растенията се подхранват няколко пъти с торове, препоръчвани за листнодекоративни растения. Листата се оросяват всеки ден и това чувствително намалява опасността от нападения на паяжинообразуващия акар.
Каладиумът обича светлината, но силното слънце влияе отрицателно върху багрите на листата му. Старайте се през обедните часове растението да бъде засенчено.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не разваляйте вкуса на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Лозето се реже и на зелено

Филизенето е една от пролетните операции, които се правят в лозето. То се провежда около 10-15 май, когато ресите са се оформили и леторастите са достигнали дължина 10-20 см. От тях се премахват главн...

Бенджаминът се кастри напролет

Ако вашият фикус бенджамин е току-що засаден в почвена смес, то изчакайте поне месец преди да пристъпвате към подрязване на короната му, за да може да укрепне кореновата му система, да се нормализира ...

Брашнеста мана мори краставиците

Болестта е повсеместно разпространена в култивационните съоръжения и зеленчуковите градини. Тя може да се появи още по семеделите, а след това се нападат листата, листните дръжки и стъблата, като по ...

Начало