Градина » Морковите отиват в лехата

 Морковите отиват в лехата

Пролетното засяване на морковите може да направите от началото на март до май-юни. Така ще получите реколтата от кореноплоди в нужния ви момент.
За да засеете моркови, трябва да сте подготвили терена още през есента. Почвата трябва да е рохкава, влагоемна и добре запасена с хранителни вещества. Морковите не понасят висока почвена киселинност и добре им се отразява торенето с калиев тор. Сеитбата може да се извърши по 2 начина: на равна повърхност и на тирове. В първия случай се сее на 2-, 3- и 4- редови ленти с междуредови разстояния 20-30 см, дълбочина 2 см и междуленточни разстояния 50 см. За предпочитане са двуредовите ленти. При втория случай, се оформят високи лехи с ширина 60-70 см. Така оформените тирове се подравняват в горния край и се правят 2 браздички на 20 см разстояние една от друга. Насипва се тънък пласт пресят угнил оборски тор и леко се претъпква, за да се запази почвената влага.

За да ускорите поникването, рътете

Семената трябва да бъдат с добра кълняемост (най-малко 70-80%). За да се ускори поникването, може предварително трябва да се рътят и стратифицират. За 100 кв.м площ са необходими 60-70 г семена. До поникването се поддържа постоянна почвена влага, за да не се образува кора. Около 2 седмици след очертаване на редовете, ако посевът е гъст се извършва прореждане. През време на вегетацията се извършва двукратно окопаване (през 20-25 дни), едновременно с подхранване с амониева селитра (1,5-2 кг/100 кв.м.) и поливане. Важна грижа е своевременното унищожаване на плевелите.

Автор: Стоянка Ангелова

Представяме Ви:

Грижи за цъфтящите орхидеи

Цъфтящите орхидеи се нуждаят от опори, за да могат цветоносите да се справят с тежестта на цветовете и да не се счупят. Тези тропически красавици обичат топлината и се чувстват добре при температура п...

Джанки през зимата

През 1952 г. стопанинът Илчо Цонков Пандуков от с. Видима, сега квартал на гр. Априлци, облагородил в градината си две джанкови подложки с присадници от къснозреещата джанка. Единични дървета от нея с...

Дойде време кайсиите

Големият интерес към кайсиевите плодове и продуктите от тяхната преработка се дължи на високите им вкусови, хранителни, диетични и лечебни свойства. Захарите в кайсиевите плодове достигат над 10%. Кис...

Погрижете се за сакъзчето

Цяло лято и чак до късна есен един или няколко от многобройните сортове сакъзчета украсяват терасите. Това непретенциозно цвете е добре познато, но определено не омръзва и не изглежда банално. Ако се...

Начало