Ниските или високите температури под или над определени граници водят към повреждане на отделните органи на лозата. По-голяма опасност представляват ниските температури. Издръжливостта на пъпките, пръчките и многогодишните части през зимата зависи от редица условия, като закаляването, биологията на сорта, степента на узряване, времетраенето на ниските температури и други. Пъпките на чувствителните сортове започват да измръзват при спадане на температурата под минус 15°С, докато устойчивите издържат до минус 20°С. Едногодишните пръчки загиват при температура под минус 22°С, а многогодишните части – под минус 25°С. Зелените части на лозата се поразяват при минус 2,5°С, гроздето издържа до минус 4°С.
При температура около или над 40°С по листата на лозата се появява пригор. Повреди може да се появят и при по-ниска температура, когато духат горещи ветрове.
Светлината е определяща
Лозата подчертано е светлолюбиво растение. Светлината оказва непосредствено влияние върху интензивността на фотосинтезата. В години с повече слънчеви дни гроздето натрупва повече захари и е по-богато с ароматни и багрилни вещества. В добре огряваните места гроздето се оцветява по-добре и ароматът на мискетовите сортове е по-силен.
Засенчването на лозите от съседни дървета или сгради оказва отрицателно влияние върху тях. В пъпките им се залагат по-малко съцветия, а изресяването се засилва. Оттук е и по-слабото плододаване на засенчените лози. По тази причина съвместното отглеждане на лозите с овощни дървета не е желателно. Лози, засадени близо до дърветата, ако се оставят нерязани, само за 1-2 години те се издигат над дърветата така, че листата им да бъдат изложени на слънце.
Напоявайте при нарастването на плодовете
Лозата развива мощна коренова система с голяма смукателна сила. Това обстоятелство я прави пригодна и за терени с победни и сухи почви. На такива места тя се развива по-добра от редица други растения. За кратък период лозата развива огромна вегетативна маса, за което й е необходима много вода. При нормална почвена влажност растежът на леторастите се засилва и плододаването се увеличава. Най-голяма нужда от влага лозата чувства по време на усилен растеж и след прецъфтяването, когато плодът започва да наедрява.
Лозя за промишлени цели се засаждат до 400-500 м над морското равнище. Любителски насаждения при подходящ избор на мястото и сорта може да се създават и до 800 метра. От най-ранния сорт Перла се срещат лози и до 1000 м. Те трябва обезателно да бъдат засадени на припек, защитени от студени северни ветрове.
Сега е периодът, когато започва отглеждане на късното главесто зеле, един от основните зеленчукови видове за нашата страна. През вегетацията му един от най-честите неприятели е голямата зелева пеперуд...
Родът на ипомеите, които нашия народ галено нарича грамофончета надчислява 500 вида. Те произхождат от тропическите и умерено топлите части на земното кълбо. Това са многогодишни и едногодишни виещ...
Черната мана по пипера е разпространена навсякъде в страната. Смята се обаче, че повредите, които тази болест причинява, обикновено не водят до загиване на растенията. Причинява се от гъбата Cladospor...
Ако стане сухо времето, побързайте, след нови дъждове растенията ще подновят вегетацията си Обикновено към края на юли - началото на август узрява лукът. Времето през тази година не беше от най-благ...