Разширените вени се срещат особено често по краката и по-рядко на ректума (хемороиди) на вулвата и слабините (които са наследствени). За облекчаване на състоянието или за предпазване, когато е налице предразположение към заболяването, трябва да се обърне сериозно внимание на храненето.
Полезните храни
• Храните, богати на витамините А, В, С и Е (и В6 при хемороиди). Те се препоръчват при всички проблеми на обмяната и кръвообращението – варици.
• Овесените ядки, пшеничните зародиши, зелените листни зеленчуци, бамята, елдата – захранват и заздравяват цялата система на кръвообращението.
• Лукът и чесънът подпомагат поддържането на еластичността и възстановяването на вените. Яжте ги редовно.
• Пресният магданоз и чаят от магданоз имат благотворно действие върху вените. Да се добавя обилно в салатите и да се пие по чаша магданозен чай на ден.
• Запарка от копривени листа подобрява еластичността на вените. Пийте поне по една чаша на ден при начални прояви на разширени вени до подобрението им.
• Да се консумират различни видове цвекло, настъргани или сварени, както и да се пие пресен сок от цвекло и моркови (в съотношение 1:10). Така се намалява стресовото въздействие върху хемороидите.
Внимание:
Да се избягват всички люти подправки (най-вече черен пипер), както и горещите сосове. Те увеличават нахлуването на кръв в разширените вени и често причиняват кървене от хемороидите.
Преди време зеленият чай се е смятал за екзотика. Сега той се намира във всеки магазин. Всички знаят, че този чай е полезен за здравето, но не всички знаят, че е незаменим за фигурата! Днес са извес...
Толкова сме заети, че или не хапваме нищо през целия ден, или постоянно дъвчем нещичко, самозаблуждавайки се, че не приемаме кой знае колко калории. Последствията? Виждаме ги върху фигурата си. Има об...
При китайците има обичай в новогодишната нощ да подаряват по две мандаринки, за да има в дома изобилие. Все пак, наименованието им – гум – на кантонски диалект означава злато. Всъщност тези кисело-сла...
1. Всеки ден изпивайте сока на два портокала. Витамин С неутрализира успешно свободните радикали, които разрушават имунната ни защита и стават причина за развитието на някои видове рак. И тъй ...