Всяка риба е по-постна от месото
Погрешно. Риби като сьомгата и скумрията съдържат 10 -15% мазнини,докато в свинското филе, бялото пилешко или телешкия стек те са не повече от 3 до 5 %. Разликата е в това, че мазнините от рибата представляват така полезните за здравето ни основни мастни киселини омега 3. Затова лекарите препоръчват да я включваме в менюто си два пъти седмично.
Тя е чудесен източник на протеини
Вярно. Рибата съдържа около 16-18% протеини - толкова, колкото месото, С отлично биологично качество, те са необходими за регенерирането на тъканите и за поддържане на мускулната маса, Лесни са за храносмилане,
Замразената риба губи хранителните си качества
Погрешно. Съставът на замразената риба е близък до този на прясната. Много вкусно и полезно е филето от бяла риба, задушено във фурната с ароматни подправки, кръгчета домати, лук и копър, поръсено със зехтин и лимон.
Рибата е много по-лесна за храносмилане от месото
Вярно. Отнася се най-вече за постните риби. Бедни на мазнини и съединителни тъкани, те се усвояват бързо - само за 2 часа, срещу 3 часа за пилешкото. Но пък не са толкова засищащи.
Родината на просото обикновено се смята Индия, където то расте в сухи или полусухи райони, на височина 2500-3000 метра. Сега просото се култивира в много страни по света. В Азия, Америка, Африка и Евр...
Въпреки че често е възприемана като зърнена култура, всъщност елдата не е житно растение, а отделен вид. Вкусна и полезна, за нищо на света не пропускайте да я включите в диетичното си меню. Тя...
Още през 19 век учените са писали за удивителните плодове, които се ядат само печени или варени. Наистина плодовете на дюлята са твърди и стипчиви, а освен това са покрити с мъх. Ето защо не се харесв...
Бутракът (Bidens tripartita L) е плевел. Той е едногодишно тревисто растение с височина до 80 см, право цилиндрично стъбло, зелено или малко червеникаво. Листата са къси, с дръжки, дълбоко триразделни...