Диетични рецепти » Новата мания - сок от пшенични кълнове

 Новата мания - сок от пшенични кълнове

Супер напитката се нарича витграс и се прави от пшеничени кълнове. Тя гарантира младост и красота, затова холивудските звезди я пият на закуска, преди занимания с йога и вместо енергетици. Тази тенденция съвсем не е нова. Светът заговори за витграса още през 40-те години на ХХ век. Тогава болната от рак Ан Уигмър съобщи, че се е излекувала от коварната болест с помощта на напитката. След щастливото оздравяване Ан се заела с изучаването на лековитите билки и написала повече от 30 книги, в чието число и „Еликсирът на живота” - за необикновените свойства на пшеничните кълнове. Учените се заинтересували от оздравяването на Ан Уигмър и провели изследвания, които потвърдили противораковите свойства на сока от пшеница. Руските учени от Научно изследователския институт по онкология „Проф. Петров” в Санкт Петербург също установили, че пшеничните кълнове забавят ръста на тумора и съкращават метастазите. Изследванията им обаче се отнасяли само за противораковите свойства на растението. Доколко е благотворно влиянието на витграса върху здравия организъм, учените засега не са установили.

Съставът на сока сам говори за себе си

Във витграса се съдържат повече от 90 вида минерали и всички необходими за човека витамини. „Зеленият сок” е полезен също и с аминокиселините, в чието число е и лизинът - една от незаменимите аминокиселини, която не се синтезира в организма, а набавяме чрез храната. Тя отговаря за състоянието на кожата и косата. 70% от сока е хлорофил, строежът на молекулите на който повтаря молекулата на нашия хемоглобин. Затова той активно защитава от свободните радикали и от сърдечно-съдови заболявания. В пшеничните кълнове има и над 400 фермента. Популярността на покълналите семена и в частност витграса расте стремително сред западните артисти и модели.

Как сами да си приготвите вълшебния сок

Като смесите кълновете с малко вода в блендера. Не се опитвайте обаче да се запасявате с готов сок, защото само 15 минути след приготвянето му активността на ферментите намалява. А след час от полезните вещества няма да има и следа.
Сокът трябва задължително да се пие на гладен стомах, започвайки с малки дози и увеличавайки постепенно количеството. Зелени кълнове може да прибавяте и към плодови коктейли. Смесвайте например авокадо, ябълков сок и един или няколко вида зелени кълнове (от семена от люцерна и слънчоглед). Така ще получите растителна алтернатива на йогурта.
Вълшебното действие на многобройните микроелементи и витамини (особено витамин Е) обаче се проявява само при редовно използване. Сред краткосрочните резултати може да се посочи само подобряването на външния вид на косата и на кожата. Докато при продължителното използване на пшенични кълнове настъпва цялостно очистване на организма.

Пшенични кълнове се препоръчват и за прочистване на червата

Тъй като витамин Е проявява най-добрите си качества в така наречената течна среда, най-полезно е от покълналите пшенични семена да се правят салати, подправени с олио. Високото съдържание на целулоза в пшеничните кълнове стимулира работата на червата, те са полезни и за стомаха, затова се препоръчват на страдащите от гастрит.

Как да ги ядете

Като добавите пшенични кълнове към изварата или млякото и ще направите закуската си вкусна и полезна. Откъде да ги набавите? Можем да ги купите от магазина, но най-добре е да си ги приготвите сами. Как? Като вземете здрави зърна и старателно ги промиете първо в розов разтвор на калиев перманганат, а после и на течаща вода. Наредете зърната върху трислойна марля и ги покрийте само с един слой от марлята. После ги залейте с леко затоплена преварена вода и ги оставете на светло и топло място. Зърната трябва да се промиват с преварена вода 2 пъти дневно. Кълновете ще са готови след 2 до 5 денонощия. Преди употребата им покълналите зърна трябва отново добре да се промият на водна струя, която отначало трябва да е топла и постепенно да преминава към студена. Промивате ги до момента, когато водата стане съвършено чиста и прозрачна. Тази манипулация е важна не само за премахване на миризмите, но и за отстраняването на евентуално развили се гъбични микроорганизми.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Лечебно хранене при заболявания на щитовидната жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза създават много проблеми, най-вече сред представителките на нежния пол. Ето защо профилактиката чрез хранене е толкова „модерен” метод. Диета при хипотиреоза ...

Рицинът изчиства червата

Растението (Ricinus communis) произхожда от тропическа Африка и се култивира в много страни с горещ или умерен климат: Южна Америка, Индия, Русия. У нас билката се култивира в Плевенски, Врачански и Т...

Диета след инфаркт

Тя е много важна за успешното възстановяване на болния след инфаркта. Достатъчни са 1200-1500 калории дневно. Всеки трябва да помни, че инфарктът се развива от атеросклероза, а атеросклерозата - от по...

Джинджифилът пази от рак на дебелото черво

Джиндифилът редуцира риска от рак на дебелото черво, тъй като потиска възпалителните процеси в червата, става ясно от ново научно проучване. Изследванията досега многократно показват, че овладяването ...

Начало