Продукти:
• 8 половинки круши от компот
• 250 г извара
• 1 с. л. захар
• 1 яйце
• 125 г сметана
• 2 с. л. нарязани печени бадеми
• 2 с. л. конфитюр от червени боровинки
• 1 с. л. настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне:
Изварата, захарта, сметаната, жълтъка, бадемите и конфитюра разбиваме много добре. Прибавяме и разбития на твърд сняг белтък.
По малко от получения крем разстиламе на дъното на всяка чиния (за да лежат по-добре крушите). Отце-дените от сока половинки круши слагаме върху крема с разрязаната страна нагоре и върху тях шприцо-ваме останалия крем. Отгоре поръсваме с настърганата лимонова кора.
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...