Кулинарни рецепти » Мини-кейк с лешници

 Мини-кейк с лешници

Продукти:

• 150 г брашно
• 50 г счукани на не много ситно лешници
• 50 г захар
• 150 г краве масло
• 3 средно големи ябълки
• 50 мл лимонов сок
• 1-2 с.л. пудра захар
• 15 листенца ситно нарязани от прясна или суха мента
• 1 ванилова есенция
• 250 г суха сметана
• няколко цели лешници и няколко листенца мента за украса

Начин на приготвяне:

Разбиваме омекналото на стайна температура масло със захарта на пухкава маса, прибавяме лешниците и брашното. Разбъркваме хубаво, капваме няколко капки ледена вода и охлаждаме тази смес в хладилник. Разделяме тестото на две и оформяме два блата, които слагаме в кръгли форми, застлани с фолио. Загряваме фурната на 160°С и печем блатовете 40 мин, за да станат хрупкави. Оставяме ги да изстинат.

Измитите, обелени, изчистени и нарязани на ситно ябълки напръскваме с лимоновия сок, поръсваме ги с пудрата захар и леко ги затопляме 2-3 мин. Прибавяме ваниловата есенция и ситно нарязаната мента.

Намазваме блатовете с масло, разстиламе върху единия ябълковата смес и покриваме с другия. Най-отгоре също намазваме с ябълките и шприцоваме разбитата сметана. Украсяваме с целите лешници и листенцата мента.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Концентрат от червени домати

Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...

Селска мешана туршия

Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...

Зелен фасул – фрикасе

Продукти: • 1 кг зелен фасул • 1 с.л. брашно • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 2 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз • лимонов сок • черен пипер • сол Начин на пригот...

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Начало