Продукти:
• 6 яйца
• 1 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. брашно
• 2 ч.ч. смлени орехови ядки
• 2 щипки бакпулвер
• 1 с.л. какао
• 1 ванилия
• кокосови стърготини за поръсване
За крема:
• 1 пакетче краве масло
• 1 ч.ч. пудра захар
• 1 яйце
За сиропа:
• 1 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. вода
• 2 с.л. ром
Начин на приготвяне:
Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме на пяна с половината от захарта. Внимателно съединяваме с белтъците, които сме разбили на сняг с останалата захар. Разделяме сместа на две равни части. Като разбъркваме към едната част прибавяме брашното, което сме пресяли с ванилията и 1 щипка бакпулвер, а към другата част прибавяме смлените орехи, какаото и 1 щипка бакпулвер.
В намаслена тефлонова тавичка сипваме 1 с.л. от бялата смес, а след това - 1 с.л. от кафявата смес. Редуваме така, докато свършат двете смеси. Слагаме сладкиша да се пече в предварително загрята фурна при температура 180°С.
Разбиваме на пяна размекнатото масло за крема, заедно със захарта и яйцето /можем да използваме само жълтъка/.
Сваряваме сироп от водата, захарта и рома и го оставяме да изстине. Заливаме горещия блат с охладения сироп, оставяме го да поотлежи и го намазваме отгоре и отстрани с приготвения крем. Поръсваме с кокосови стърготини и нарязваме на правоъгълни пастички.
Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...
Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...