Продукти:
• 1 л прясно мляко
• 10 яйца
• 400 г кристална захар
• 2 пакетчета желатин
• 2 ванилии
• 1 портокал и корите от още 2 портокала
• 1 кофичка сметана
• 3 с.л. захар за сметаната
Начин на приготвяне:
Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците заедно с половината от захарта, прибавяме млякото и 5 разбити на пяна белтъци. Варим до постоянно бъркане до сгъстяване на крема. Накрая прибавяме накиснатия в студена вода желатин, бъркаме до разтваряне на желатина и оставяме да изстине.
Обелваме портокала и го нарязваме на кубчета, а кората настъргваме. Другите две кори сваряваме до омекване в малко вода и ги нарязваме на парченца.
След като крема поизстине прибавяме ванилията, белтъците, разбити на пяна с останалата захар. Разбъркваме добре и добавяме нарязания портокал и сварените и нарязани портокалови кори.
Изсипваме сместа в намокрена форма и оставяме да желира. Отгоре украсяваме с празбитата със захарта сметана.
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...