Елховите шишарки се събират през късната есен, през зимата и ранната пролет. Те са чудесно и много ефикасно лечебно средство. Шишарките се сушат на тавани или навеси с добра вентилация, разстлани на слой от 4-5 см върху хартия или платнена постилка. Най-полезни са настойките за лечение на храносмилателния тракт и изгаряния.
Полезни рецепти:
• 2 с. л. смляна суровина се заливат с чаша кипяща вода, покриват се с капак и се поставят за 15 мин на водна баня. После се охлажда при стайна температура за 45 минути, прецежда се и се добавя кипнала вода до първоначалния обем на течността. Приема се по 1/2 чаша 2-3 пъти дневно преди хранене.
• Елховите щиширка се прилагат и като противовъзпалително и кръвовъзстановяващо средство, а също и за гаргари на гърлото, на устната кухина и за укрепване на венците. За тази цел се приготвя отвара от 3 с. л., напълнени догоре с елхови шишарки. Поставят се да кипнат за 15 минути. Приема се вътрешно по 1 с. л. 3-4 пъти дневно. За гаргари се вземат 2-3 ч.л. суровина на чаша топла вода.
• При хроничните колити, запек, дизентерия 1 непълна ч. л. шишарки се залива с чаша кипяща вода. Кисне 12 часа. Приема се топло по 3/4 чаша, а при дизентерия - по 1 чаша 3-4 пъти на ден.
• От елховите шишарки се приготвя и настойка с водка. 1 ч. л. суровина се залива със 100 мл водка. Кисне 15 денонощия на тъмно. Приема се по 20-30 капки, разтворени в 100 мл вода 3 пъти дневно.
И за лозата, подобно на другите овощни видове, най-благоприятното време за засаждане е есента. Обяснението е просто - засадените лозички усвояват, образно казано, веднага първите промени на времето ...
Шоколадов сладолед Прoдукти: 250 г сухо мляко, 5 с.л. какао, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 1 ч.ч. изпечени и смлени бадемови ядки, 4 яйца, 500 г сладка смет...
Вита баница с мая Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кубче мая, колкото локум, 250 мл лимонада, 2-3 яйца, 250 г мас, 1 ч.л. сол, 300 г сирене за плънката. Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята в 50 м...
Супа от маруля с ориз Прoдукти: 2 средно големи марули, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 4 с.л. олио, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Накисва...