Домашният прах е един от най-сериозните източници на здравни проблеми в жилището и може да е основна причина за редица заболявания, особено алергични. Много хора са свръхчувствителни към веществата, предизвикващи алергични реакции, като екземи, ринит, астма, трески и др. Това са така наречените алергени, които се вдишват, поглъщат или влизат в директен контакт с кожата. Вдишваните алергени, които се пренасят по въздуха, са най-често срещани и трудно могат да се избегнат. Техните размери са микроскопични, те полепват по фините частици прах и безпрепятствено се носят по въздуха, като попадат без затруднения в дихателните органи. Сред най-разпространените алергени са и отпадните продукти от акарите с относителни размери 10 – 40 микрона.
Доказано е, че колкото и да е прецизна една домакиня в почистването на дома си, колкото и добре и често да работи с прахосмукачката, не може напълно отстранен упорития прах и съдържащите се в него вредни вещества. Фините частици прах, носещи алергените свободно преминават през порите на събирателната торбичка на електроуреда и отново попадат в помещението. Тези частици остават във въздуха до няколко часа, след което падат обратно по мебелите и пода.
Лесно може да се изчисли какво е въздействието на акарите върху човек, като се знае, че всеки ден той вдишва 16 кг въздух и заедно с него - 40 000 - 60 000 частици фин прах, гъмжащи от микроби.
Осмокраките насекоми - “виновници” за алергията
Дълго време алерголозите обвиняваха полените и космите от домашните любимци като основни причинители на алергиите и астмата. Най-новите изследвания доказват, че най-опасни алергени са осмокраки насекоми, наричани акари. Открити едва през 1964г., те присъстват във всеки дом. Не хапят, но изпускат постоянно фекален секрет и се размножават десетократно на всеки 28 дена. Хранят се с остатъците от мъртва човешка кожа. Всеки човек отделя 50 милиона частици мъртва епител на ден. Затова леглата са най-добрата жизнена среда за акарите. Над 2 000 000 микрокърлежа се приютяват в едно легло.
Проблемът започва с вдишването на протеините от фекалиите на акарите и техните трупове. Те са достатъчно леки, за да се носят из въздуха, полепнали по финия прах, който вдишваме. В един грам домашен прах има над 250 000 сухи изпражнения и трупове на акари.
Сърбят ви очите? Вероятно е акарите да са ви докарали конюнктивит.
Доста хора имат хроничен лек конюктивит - парене, сълзене, чувство за чуждо тяло, без болка и отоци. Не отминавайте проблема с лека ръка. Ако сте сигурни, че нямате някое остро заболяване, възможно е да имате проблеми за проблеми със зрението. Други причини може да са липсата на витамини, хормонални смущения, прекалено пушене, работа сред прах, с химикали и газове, осветявания. Но внимание: ако очите много ви сърбят, конюнктивитът може да е алергична реакция. Той може да се активира при ядене на определена храна, пиене на лекарства, от грим и изобщо козметика, от полени, перушина, домашни животни и забележете – от акари,. Комбинацията от акаридно въздействие и продължителна работа пред компютър или пристрастяване към електронни игри, излагане на вятър или студ, нощно каране на автомобил или друго превозно средство, води освен до сърбеж и до зачервяване на очите и подуване на клепачите.
Внимание! Човек трудно може да прецени сам дали конюнктивитът му самостоятелна болест, симптом на друго заболяване или друг вид проблем с очите. Затова при поява на дразнене, сърбеж и парене трябва да се обърне към лекар.
Настъпи ли месец март, вече сме настроени за пролетта. За любителите на кактуси това е едно ново начало за грижи и радости. Цъфтящите през лятото видове цяла зима са били в истинска почивка. В избен...
Как минава денят на човек, който ще живее сто години. Какви са здравословните тайни на дълголетието? Какво трябва да направите, за да го постигнете? Вземете си котка Карен Алън, декан на У...
АНТОНИЯ КОЕВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО Гъби със сметана Прoдукти: 500 г гъби, 1 глава лук, 3-4 с.л. олио, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 2 ч.ч пилешки бульон, 1 ч.ч. сметана, 200 г кашкав...
Пирожки с извара Прoдукти: 500 г брашно, 20 г мая за хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 ч.л. захар, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г извара, 2 жълтъка; мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне...