Още рецепти » Отгледайте домати без разсад и вода

 Отгледайте домати без разсад и вода

Този начин е много подходящ за собствениците на вилни места, които стопанинът не винаги има възможност да посети и да полее растенията.
Няма съмнение, че най-добри резултати от безразсадови домати ще се постигнат на дълбоки, влагоемни и чисти от плевели почви. В края на краищата обаче всеки използва такива, с каквито разполага. Най-важното е почвата да бъде подготвена добре - както за разсадовите. От богатия избор на сортове средно ранни домати за предпочитане са тези, които се отглеждат без колове или друга опорна конструкция и не се и колтучат. Такива са Николина, Рома, Топаз, УС 82 А и др.
Подходящото време за сеитба на доматените семена направо на подготвената площ настъпва, когато почвата трайно се е затоплила до около 12 градуса. Такава е през първата половина на май и в по-хладните райони. В богатата на влага от зимните и пролетните валежи почва растенията развиват мощна коренова система предимно до 40 см, а отделни корени проникват и на по-голяма дълбочина. С просъхването на почвената повърхност те сякаш следват отдръпващата се влага.
В малките дворни градини подходящ начин на засяване на семената е в копки. Копките се правят 10-12 см дълбоки и се посипват с торопочвена смес. Семената, по 4-6 за гнездо, се полагат и покриват също с торопочвена смес, така че дълбочината на сеитбата да е 2-3 см. Така засети, се поливат с помощта на лейка. Тази влага е от съществено значение за поникването. Подходящото разстояние между копките в реда е 25-30 см, а между редовете - 80 см. Когато младите растения развият 2-3 същински листа, трябва да се проредят. По-слабите се отскубват, така че в гнездо да останат по две.
Грижите оттук нататък до беритбата се състоят в отстраняване на плевелите, предимно чрез повърхностно окопаване, борба с болести и неприятели и поливане при възможност.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Барбeкю в градината

Барбекю е понятие, идващо от английския език, с което се обозначават няколко неща - начин на приготвяне на храна; уредът, който се използва за тази цел; приготвената по този начин храна. Разбирано ка...

Солени кексове

Царевичен кекс Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. пшенично брашно, 1 ч.ч. царевично брашно, 200 г сирене, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпулвер. Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре яйцата и ги с...

Изкуството на букета

Полските цветя изглеждат чудесно в обикновено глинено гърне, изящните рози - във ваза от кристал, а цветовете на слънчогледа не се нуждаят от специално аранжиране - може да плуват в широк стъклен съд....

КОНСЕРВИРАНЕ НА КРАСТАВИЦИ

Белени краставички със синап /хардал/ Прoдукти: 4 кг дебели краставички, но не корнишони, 15-16 малки лукчета /арпаджик/, 1,5 ч.ч.оцет, 1,5 к.ч. захар, 3 с.л. синап /хардал/, 2-3 зърна бахар, 10...

Начало