Още рецепти » Непознатата фейхоа

 Непознатата фейхоа

Генетичният център, от където произхожда субтропичното растение фейхоа, е Уругвай, Парагвай, Бразилия и Северна Аржентина. В Европа растението е пренесено през 1890 година и се размножава от френския ботаник Андре. В Крим и източното Черноморско крайбрежие е аклиматизирано в началото на по-миналото столетие.

Лечебни качества

Плодовете съдържат биологичноактивни вещества, витамини, пектин, етерични и смолисти вещества. Захарите са от 5 до 10 %, ябълчната киселина - 1,5 до 3,6 %, разтворимият йод - 4,74 до 33,08 мг%. Това ги прави полезни за хората, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза (базедова болест), сърдечно-съдовата система, ларингити, ангини и други. Пресните кисели плодове се препоръчват за диабетици и хипертоници и за хората с лесно възбудима нервна система. Оригинално приготвената салата по специална технология от 12 плода фейхоа, 2 ябълки, 2 глави лук и смес от сухи подправки е чудесен деликатес.

Храст или малко дръвче

Обикновено фейхоата расте като храст или малко дръвче с оформена корона с височина до 3 м и се отличава с интересен декоративен ефект. Има сребристосиви, елиптични и овални кожести листа, които отгоре са маслиненозелени, а отдолу - сиви с ароматни жлези. Цветовете са едри и красиви, бели отвън и ярко малинови отвътре, с малинови тичинки в средата. Цъфтежът протича от края на май до началото на юли. Опрашва се от насекоми.
Плодовете узряват в края на октомври и през ноември. Оставят се на следберитбено узряване за около месец, за да добият светложълта окраска. Така се засилва и ягодово-ананасовият им аромат. Започват да плододават от 4-ата-5-ата година след засаждането. Едно растение дава от 18 до 30 кг плодове.
Плодовото месо е меко, с бледокремаво оцветяване, въз-кисело и има приятен освежаващ аромат. В него има многобройни семенца, които са ядливи.

С топлозащита или в саксия

Като топлолюбиво растение фейхоата изисква от 3500 до 4200 градуса активна температура през вегетационния си период и 500-600 мм валежи. Нормално се развива и расте при температура около 19-21 градуса, но не издържа на високите дневни горещини. При понижение под минус 11-12 градуса се нанасят значителни повреди по надземните части. Покрити с полиетилен, нетъкан текстил или пенополистиролови плоскости, растенията издържат с 3 до 5 градуса по-ниски температури. Когато храстът се покрие с дебел слой сняг, издръжливостта му е по-добра. Саксийното отглеждане в стайни условия позволява на любителите да пренесат субтропика в своя дом.
Размножаването на фейхоата може да стане чрез семенни растения. Вкореняването на резници, отводите и присаждането са другите начини. Засаждането става на разстояние 3x3 или 4x4 м растение от растение и се формира храст с 3-4 стъбла или корона на височина, предпочитана от любителя. В домашна обстановка разстоянията могат да се намалят наполовина.

Автор: Симеон Симеонов

Представяме Ви:

Карамфилът – знак за обич и вярност

Карамфилът е от цветята, които не се нуждаят от описание. От хилядолетия той е неизменен спътник на хората в радост и мъка. Древните гърци приписвали появата му на разгневената от неуспешен лов богиня...

Бобени чорби

Боб чорба Прoдукти: 1 ч.ч. зрял боб, 2-3 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 1 парче целина, 1 корен магданоз, суха чубрица, пресен и сух джоджен, девисил, магданоз, мащерка, босил...

Гърбът – проблеми и решения

Изчислено е, че 70% от хората поне един път в живота си са изпитвали болка в гърба, а 1/3 от тях страдат постоянно от нея. Защо се получава така и как да се борим с това “слабо място”? Експрес ди...

Сметанови торти

Торта “Ветрило” Прoдукти: 10 яйца, 200 г захар, 230 г брашно, лимонова кора, ванилия; зa крема: 500 г сметана, 300 г пудра захар, 1 суп. л. смляно кафе, 150 г захар за карамелена глазура, 300 г ...

Начало