Това е сравнително нова култура за нашата страна. Отглежда се много ограничено като единични растения в любителските градини.
В плодовете на аронията има до 18% сухо вещество. Освен захари, киселини, минерални соли и др., те съдържат голямо количество витамини, дъбилни вещества, пектин и са едни от най-богатите на витамин Р плодове. Те предпазват и лекуват атеросклероза, кръвно налягане и някои нервни заболявания. Използват се за приготвяне на лечебни препарати, а също и за преработка в комбинация с други плодове, като придават на продуктите рубиненочервен цвят.
Аронията представлява храст с височина до 3 метра. Корените й са разположени на дълбочина до 30 сантиметра. Цветовете са бели, лъскави, с голяма чашка на върха. Плодовете зреят към средата на август. В едно съцветие плодовете не узряват едновременно, но и не опадат. Плододаването е редовно обилно, като от един храст могат да се получат от 8 до 15 кг плодове. Растението се отглежда на едно място до 10-15 години.
Аронията е влаголюбива, студоустойчива и светлолюбива култура. Към почвените условия не е много взискателна. Размножава се както със семена, така и чрез коренови издънки. Развива се най-добре в по-влажни и хладни райони. Засажда се на разстояния 2 м в реда и 3-3,5 м между редовете.
Обработката, торенето и напояването са както при касиса.
Резитбата е по-умерена, за да не се образуват много коренови издънки. Ежегодно се оставят по 4-5 нови издънки, а останалите се премахват. Премахват се и старите стъбла, като на един храст се поддържат по 25-30 стъбла с различна възраст. Резитбата трябва да се извършва ниско до почвата.
Хидрангеите са най-известни като пъстри храсти в храстовия бордюр, но има и прекрасни пълзящи видове, фино назъбените листа са лъскави и бързо растящи. Много жизнено растение, но започва да расте бавн...
Алцея или алтея - ще откриете и двете латински имена в каталозите и справочниците. Високите стъбла с фуниевидни цветове са позната гледка в цветните бордюри, но след няколко години болестта ръжда пов...
Наричан още меродия, той е основната подправка в българската кухня. Много добрите му вкусови качества се дължат на етеричното масло. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната, коя...
Многолюдното семейство Бромелиеви има много горещи привърженици. За тези, които желаят да обогатят своята колекция, неорегелията e находка. Родът произхожда от блатистите тропически лесове на Бразилия...