Хиляди домакинства у нас отглеждат по някое цитрусово дръвче: лимон, мандарина и т.н. Най-зиморничав е лимонът. Той не понася температура под нулата. Първи замръзват младите плодчета, растящите леторасли и цветовете. После листата и неузрелите плодове, а след това и клончетата. З...
Заливането на почвата е най-честата причина за гибелта на стайните растения. Най-добре е от всичко да не допускате това, но веднъж случи ли се, ще ви кажем как да се справите с това. Стъпка 1: Ако сте заляли растението, извадете го от саксията. Почвата ще е много влажна. Ако ко...
От доста отдавна у нас оранжерийната белокрилка е най-опасният неприятел на зеленчуковите култури. Въпреки, че срещу нея производителите правят не малък брой пръскания в много случаи получените резултати са незадоволителни. Борбата срещу белокрилката се оказа доста трудна. Трудно...
От доста отдавна у нас оранжерийната белокрилка е най-опасният неприятел на зеленчуковите култури. Въпреки, че срещу нея производителите правят не малък брой пръскания в много случаи получените резултати са незадоволителни. Борбата срещу белокрилката се оказа доста трудна. Трудно...
Не е изключено поради влошаване на времето да не засадите всичките дръвчета, които сте купили. Когато се налага да почакате до прогнозираното хубаво време след някои и друг ден, може да ги съхраните, като изкопаете неголям трап и покриете корените им с влажна пръст. Но ако се нал...
Съдът, в който се насипват зеленчуковите семена, се запълва не повече от две трети от обема. На етикет се отбелязва културата и сортът, годината на производството им и кълняемостта им. За да понижите влажността в кутията, сложете пакетче със силикон. Ако семената са добре изсуш...
Ценните свойства на растителната пепел са известни отдавна. Наши читатели обаче продължават да се интересуват как точно да я използват и при кои растения. Може ли пепелта от печката да замени торенето с изкуствени торове? Растителната пепел е калиево-фосфорно-калциев тор: Най-г...
В групата на ранните зеленчуци влизат спанак, салата, репички, лук и чесън за зелено. Тези култури се характеризират с къс вегетационен период и слабо развита коренова система. Това ги прави много взискателни към почвените условия и хранителния режим, при който се отглеждат. Те...
Съхранението на ябълките през зимата е свързано с изпълнението на няколко условия: Първото от тях е те да бъдат обрани навреме. Презрелите плодове не могат да се запазят задълго. Месото им придобива брашнеста консистенция и вкусът им става неприятен. Недозрелите също не издържа...
Още от най-древни времена е било забелязано, че ако някоя богата почва започне да се обработва от хората и няколко години подред се засява все една и съща култура, тя започва малко по малко да губи своето плодородие и най- накрая съвсем престава да дава реколта. Ако обаче тази по...
Често, щом се говори за почва, става дума и за нейната реакция, която се обозначава с буквите рН (пеха). Той дава представа дали даден разтвор има алкална или кисела реакция. Всички разтвори (плодов сок, зеленчуков сок, стомашният сок) имат свое рН. В земеделската практика став...
Често, щом се говори за почва, става дума и за нейната реакция, която се обозначава с буквите рН (пеха). Той дава представа дали даден разтвор има алкална или кисела реакция. Всички разтвори (плодов сок, зеленчуков сок, стомашният сок) имат свое рН. В земеделската практика став...
Не е трудно да се установи. Опитаме ли се да разгънем свития като пакет лист, ще видим причинителя - черна въшка. Така се и нарича - черна черешова листна въшка (Myzus cerasi). Има я навсякъде из страната. Вреди, като смуче сок от листата и младите клонки. Листата се нагърчват, п...
Не е трудно да се установи. Опитаме ли се да разгънем свития като пакет лист, ще видим причинителя - черна въшка. Така се и нарича - черна черешова листна въшка (Myzus cerasi). Има я навсякъде из страната. Вреди, като смуче сок от листата и младите клонки. Листата се нагърчват, п...
Това е болест, която дължи името си на това, че младите растения полягат и изглеждат като посечени. То си е и така – там, където те се поддават над почвата, ясно се вижда, че са загнили. Поради високата влажност полегналите растения отначало изглеждат като здрави, но нищо не може...
Зеленият камък е препарат на база железен сулфат. Представлява зелени кристали, които на въздуха изветряват и това води до промяна на цвета му в бял. Дължи се на изпускането на част от кристалната вода. Лесно разтворим е във вода. Зеленият камък се употребява като фунгицид и хе...
Процесът, при който обръщането на почвата става заедно с растящата върху нея зелена маса, е известен като зелено торене. Влиянието на зеленото торене е подобно на оборския тор - обогатява почвата с ценни микроелементи и азот. Въпреки това зеленото торене се прилага твърде рядко, ...
Един от най-добрите начини за подобряване плодородието на почвата е сидерацията - засяване на бързорастящи тревисти растения, зелената маса на които се закопава. Плътният посев на сидератите пречи на плевелите, поддържа влажността на почвата и главното - угнивайки обогатява терен...
Отглеждам патладжани в оранжерия. Има много завързи, а плодовете в най-добрия случай са само няколко. Останалите не завръзват, а ако успеят, те не узряват. Какво да правя? Слабото образуване на завързи и тяхното неузряване свидетелства за това, че не осигурявате на растения...
ФУНГИЦИДИ АГРОМЕТ - 14 дни АКОИДАЛ ВГ - 20 дни АКРОБАТ МЦ - 28 дни (грозде), 14 дни (останалите) АКРОБАТ Р - 28 дни (лоза), 20 дни (останалите) АКРОБАТ ПЛЮС ВГ - 28 дни (лоза), 14 дни (останалите) АКСАНИТ-Cu ВП - 14 дни АЛЕГРО СК - 35 дни АЛЕРТ С - 60 д...
Желязна хлороза се наблюдава на почви, богати на карбонати, при уплътняване на почвата, при торене с прекомерно високи норми фосфорни торове, при наличие на бикарбонати в поливните води, при обилно поливане и затлачване на почвата, при добавяне на големи количества органична мате...
Картофената мана е една от най-опасните болести по доматите. Тази година тя получи значително разпространение и унищожи доматите в много зеленчукови градини. Причинител на болестта е гъбата Phytophthora infestans De Bary. Първите признаци се развиват върху най-долните листа, лежа...
Когато прибираме картофите смятаме, че те са здрави. След време обаче откриваме загнили клубени. Гниенето на картофите при съхранението се причинява от няколко болести. Мокро гниене Болестта се проявява много често при съхранението. Причинява се от бактерията Ervinia c...
Късните картофи се прибират, когато надземната маса е изсъхнала. Това предполага, че клубените са със здрава кожица и значи ще се съхраняват по-дълго. Подбраните здрави клубени се оставят в тъмно помещение, където може да се поддържат около 4-5°С, а относителната влажност на въ...