Често, щом се говори за почва, става дума и за нейната реакция, която се обозначава с буквите рН (пеха). Той дава представа дали даден разтвор има алкална или кисела реакция. Всички разтвори (плодов сок, зеленчуков сок, стомашният сок) имат свое рН.
В земеделската практика става въпрос за рН на почвата или реакцията на почвения разтвор. При съвременното земеделие стопанинът трябва да знае каква е реакцията на почвата, която обработва, т.е. нейното рН. За тази цел производителят би могъл да се обърне към лабораторията за почвени анализи, където точно ще определят рН на представената проба.
Показателят рН се определя по 14 степенна скала. Когато рН е 7, това показва, че реакцията е неутрална, над 7 - е алкална, а под 7 - кисела. Повечето от културните растения, в т. ч. и зеленчуковите, се развиват добре в неутрална, слабо кисела или слабо алкална почва. Някои култури като пшеница, ръж, овес, лен, лупина, кореноплоди (моркови, пащърнак, целина, ряпа, репички) понасят по-голяма киселинност - рН 6-7, а културната боровинка предпочита кисела почва рН 3-4. Други като цвеклото и люцерната се развиват при слабо алкална реакция рН 7,7-8. Спанакът и салатното цвекло са чувствителни към кисела почва рН 4,5-5, докато грахът и фасулът предпочитат подчертано алкалната реакция.
У нас морковите се засяват преди зимата, рано напролет и късно през лятото. Първият начин осигурява по-ранна и по-качествена продукция. Най-подходящи са равни или слабо наклонени на юг места с богат...
Предзимните посеви имат някои предимства: спестяват скъпото ни през пролетта време, семената никнат по-рано и младите растения използват по-добре влагата и постепенното затопляне на времето. Най-сполу...
Има ли възможност да го засеете през февруари, не я пропускайте. Не позволява ли времето, отложете за март, но и тогава - колкото е възможно по-рано. По-късните посеви попадат в условия на топло време...
Листният магданоз се ползва не само като подправка. От него може да си приготвите паниран магданоз, магданозени кюфтета, супа от корените и да ароматизирате с маслото от плодовете му вина, сирена и др...