Късните картофи се прибират, когато надземната маса е изсъхнала. Това предполага, че клубените са със здрава кожица и значи ще се съхраняват по-дълго.
Подбраните здрави клубени се оставят в тъмно помещение, където може да се поддържат около 4-5°С, а относителната влажност на въздуха е 85 %. Ако температурата е по-ниска - между 0 и 2°С, се получава т. нар. осладняване на клубените. Картофите имат нормален вид, но при консумация сладнят.
Останат ли при температура под 0°С продължително време, клубените измръзват, а после при размразяването във вътрешността им се забелязват светлокафяви петна.
Клубените, съхранявани при по-ниска влажност, губят тургора и се набръчкват. Напротив, съхраняваните при висока влажност са податливи на болести - главно фузарийно гниене.
каре
Във фризера
• Картофите се измиват добре с четка. Бланшират се в кипяща вода и се варят почти до пълна готовност. Охлаждат се, подсушават се и се пакетират в найлонови пликове. Във фризера издържат до 6 месеца.
• Картофите се измиват и се нарязват за чипс. Пържат се в гореща мазнина за 4 минути почти докато станат готови, без да покафеняват. Подсушават се и охлаждат върху хартия. Замразяват се за 30 минути във фризера върху пластмасов поднос, разстлани на един слой. След това се пакетират във фризерните пликове и затворени плътно, се съхраняват до 3 месеца в ледения шкаф.
Тази болест, къдравост по прасковата, е разпространена из цялата страна. Най-вече страдат дръвчетата в по-хладните и влажните райони. Нищо обаче не гарантира сигурността на прасковите и по другите мес...
Този начин е много подходящ за собствениците на вилни места. Тях стопанинът не винаги има възможност да посети, да полее растенията. Няма съмнение, че най-добри резултати от безразсадови домати ще с...
Сляпото куче живее дълбоко в земята - до 2 м. То прави дълги хоризонтални ходове,изхвърля купчинки пръст навън и през тях примъква в гнездото си растителните части, с които се храни. Често стопаните п...
Народът ни отдавна е забелязал как стават хубави тикви на плет. Това е защото там почвата се обогатява на органични вещества от гниещи растителни остатъци. Но да се отглеждат тикви само по плетища е н...