Късните картофи се прибират, когато надземната маса е изсъхнала. Това предполага, че клубените са със здрава кожица и значи ще се съхраняват по-дълго.
Подбраните здрави клубени се оставят в тъмно помещение, където може да се поддържат около 4-5°С, а относителната влажност на въздуха е 85 %. Ако температурата е по-ниска - между 0 и 2°С, се получава т. нар. осладняване на клубените. Картофите имат нормален вид, но при консумация сладнят.
Останат ли при температура под 0°С продължително време, клубените измръзват, а после при размразяването във вътрешността им се забелязват светлокафяви петна.
Клубените, съхранявани при по-ниска влажност, губят тургора и се набръчкват. Напротив, съхраняваните при висока влажност са податливи на болести - главно фузарийно гниене.
каре
Във фризера
• Картофите се измиват добре с четка. Бланшират се в кипяща вода и се варят почти до пълна готовност. Охлаждат се, подсушават се и се пакетират в найлонови пликове. Във фризера издържат до 6 месеца.
• Картофите се измиват и се нарязват за чипс. Пържат се в гореща мазнина за 4 минути почти докато станат готови, без да покафеняват. Подсушават се и охлаждат върху хартия. Замразяват се за 30 минути във фризера върху пластмасов поднос, разстлани на един слой. След това се пакетират във фризерните пликове и затворени плътно, се съхраняват до 3 месеца в ледения шкаф.
Дицентрата е необикновено изящно растение, известно в културата от началото на XIX век. Французите го наричат сърцето на Жанет, немците – цвете на сърцето, в Русия е известно като разбито сърце, а у н...
Пълзящото циганче (Impatiens repens) е многогодишно тревисто растение, родом от тропическите гори на остров Шри Ланка. Този вид се отличава със стелещи се, червеникави, месести филизи, които достигат ...
Поповото прасе (Gryllotalpa gryllotalpa) е повсеместно разпространен неприятел в страната. Нанася особено големи повреди в лехите, тютюна, парниците и зеленчуците. Зимува като възрастно насекомо и лар...
Не изхвърляйте изгнилите плодове, ще влязат в работа Ако забележите.че някоя от тиквите е започнала да загнива, значи не е подходяща за ядене. Все пак не я изхвърляйте. Разрежете я на две половинки ...